1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilotulitukset

Pohjalaiskaupunkien uudenvuoden juhlissa iso hintahaitari: eniten rahaa polttaa Kokkola kahdella ilotulituksellaan

Kokkolan käyttämä summa on kaksinkertainen Seinäjokeen ja yli kolminkertainen Vaasaan verrattuna.

ilotulitukset
kirkas tulite
Kuntien ilotulituksissa on isot erot hinnoissa.

Kokkola käyttää pohjalaiskaupungeista eniten rahaa uudenvuoden ilotulituksiin. 400-vuotisjuhlansa aloittava kaupunki järjestää kaksi ilotulitusta, joihin kuluu noin 10 000 euroa.

Seinäjoella kaupungin ja seurakunnan yhteinen ilotulitus keskustassa alkuillasta maksaa 5 000. Vaasan Räätälisaaressa selvitään 3 000 eurolla.

Kokkolassa on alkuillasta tarjolla ilotulitus lapsille ja puolenyön tienoilla valojen ja ilotulitteiden yhdistelmäesitys. Kaupunki kokeili pelkkää valoshowta, mutta siitä luovuttiin palautteen takia.

Ilotulitteet ammutaan Kokkolassa kaupungintalon takaa, ja apuna on myös nosturi. Lisäksi kaupungintalon seinään heijastetaan 400-vuotisjuhlavuoden kunniaksi valoja ja ennen puoltayötä myös kello, joka laskee aikaa kohti vuodenvaihdetta.

Seinäjoella keskusteltiin ilotulituksen korvaamisesta valoshowlla. Ympäristökysymykset ja meteli saivat miettimään muita vaihtoehtoja, mutta hinta tuli vastaan.

– Hintalappu on niin huikea, että siitä ainakin tällä erää luovuttiin – 60 000 euroa ja muut kulut päälle. Ei säästävän kaupungin kukkarolle sovi sellainen, sanoo Seinäjoen kaupungin tapahtumakoordinaattori Kirsi Kivisaari.

Pietarsaari järjestää ilotulituksen joka toinen vuosi, ja nyt on välivuosi. Pienemmistä kunnista ainakin Perhossa paukkuu, kun yrittäjät järjestävät ilotulituksen. Sen sijaan lähes 30 vuotena järjestetty Kaustisen Hiihtokeskuksen ilotulitus jää tänä vuonna väliin.

Lue seuraavaksi