Kuusiolinnan osakekaupasta jätettiin valitus hallinto-oikeuteen Kuortaneella – muiden kaupat toteutuivat

Kaksi kuortanelaista perussuomalaisten valtuutettua on jättänyt valituksen Kuusiokuntien ja Pihlajalinnan yhteisyrityksen osakekaupasta.

Kuusiolinnan kyltti Alavuden terveyskeskuksen edustalla. Kuva: Elina Niemistö / Yle

Vaasan hallinto-oikeuteen on jätetty valitus Kuortaneen kunnan päätöksestä myydä Kuusiolinnan osakkeet Pihlajalinnalle. Valituksessa vaaditaan kaupan hylkäämistä. Valituksen ovat tehneet kaksi perussuomalaisten valtuutettua.

Näin olleen kauppa ei saa lainvoimaa Kuortaneen osalta vielä. Kuortaneen kunnanhallitus saa tehdä vastineensa asiaan kevätpuolella.

– Paljon on tullut yhteydenottoja, että eikö kukaan nyt reagoi tähän, kertoo toinen allekirjoittajista Tauno Lampinen (ps.). Toinen allekirjoittaja on Seppo Palomäki (ps.).

Perusteluina muutoksenhaussa ovat etenkin kokousmenettely ja osakkeen arvo, joka perustui kaupassa valittajien mielestä vanhoihin tietoihin. Menettelytapa ei ollut muutoksenhakijoiden mielestään avointa ja valtuutetut eivät saaneet riittävästi tietoa päätöksenteon tueksi. Päätökset tehtiin kiireessä.

Muiden kuntien kauppoihin ei vaikuta

Kuusiolinna Terveys Oy on neljän kunnan ja Pihlajalinnan yhteisyritys. Kunnat päättivät jo toissakesänä myydä suurimman osan omistamistaan osakkeista Pihlajalinnalle ja jättävänsä vain kolmen prosentin osuuden.

Soinin, Alavuden ja Ähtärin osakekauppoihin Kuortaneen muutoksenhakumenettely ei vaikuta.

– Olemme tulkinneet, että muiden kuntien osalta kauppakirjat ovat allekirjoituskelpoisia. Jokaisella kunnalla on oikeus tehdä itsenäisiä päätöksiä, koska kunnat ovat tässä osakkeenomistajia, sanoo Ähtärin hallintojohtaja Seppo Karjala.

Alavuden, Soinin ja Ähtärin päätöksistä ei ole valitettu määräaikaan mennessä.

Kaupat toteutuivat 2019 puolella

Osakekauppa on saanut lainvoiman nyt siis muiden kuntien, paitsi Kuortaneen osalta. Osakekaupat on tehty Alavuden, Ähtärin ja Soinin kuntien kanssa, joille Pihlajalinna maksaa osakkeista yhteensä 16,3 miljoonaa euroa.

Soinin, Alavuden ja Ähtärin osakkeiden luovutusvoitto ehditään siis kirjata vuoden 2019 puolelle.

Pihlajalinna omistaa nyt 89 prosenttia Kuusiolinna Terveys Oy:stä. Soinin, Alavuden ja Ähtärin osuus on 11 prosenttia. Kuortaneen osuus on edelleen 7 prosenttia.

– Jos Kuortaneen valitus menee läpi hallinto-oikeudessa, kauppa jää vain heidän osaltaan toteutumatta ja he jäävät osakkaaksi, kuten ennenkin, sanoo Pihlajalinnan toimitusjohtaja Joni Aaltonen.

On sovittu, että Kuusiolinna Terveys Oy:n osakas- ja palvelusopimukset säilyvät myös ennallaan osakekauppojen jälkeen.