"Vihamielisen vieraan valtion" sekaantuminen Taiwanin politiikkaan yritetään torjua lailla – Kiinaa syytetään valeuutisista ja rahalahjoista

Taiwanilaiset valitsevat uuden presidentin ja parlamentin ensi viikolla.

Taiwan
Kaksi sotilasta nostaa salkoon Taiwanin lippua.
Sotilaat nostivat lipun salkoon uudenvuodenaattona Taipein Vapaudenaukiolla. Kuvituskuva.David Chang / EPA

Presidentinvaaleihin valmistautuvassa Taiwanissa on hyväksytty uusi laki, jonka avulla yritetään estää Kiinaa sekaantumasta saaren politiikkaan.

Nykyisen lainsäädännön porsaanreikiä tukkivan uuden lain avulla pyritään estämään "vihamielisen vieraan valtion" poliitikoille tarjoama laiton taloudellinen tuki, harhauttavan tiedon levittäminen ja kampanjatilaisuuksien järjestäminen.

Lain rikkomisesta tuomittua uhkaa jopa viiden vuoden vankeusrangaistus ja tuntuvat sakot.

Taiwanissa on tulevien parlamentti- ja presidentinvaalien alla esitetty syytöksiä siitä, että Kiina pyrkisi vaikuttamaan vaalitulokseen tukemalla Kiinaan suopeasti suhtautuvia opposition ehdokkaita taloudellisesti. Kiinan epäillään tukeneen näitä ehdokkaita myös sosiaalisen median kampanjoilla ja valeuutisilla.

Taiwanissa on noussut huoli myös siitä, että useilla mediayhtiöillä on tiiviit yhteydet Kiinaan.

Kiinan painostustoimien pelätään lisääntyvän

Kiina on kohdistanut Taiwaniin yhä vahvemmin painetta sen jälkeen, kun itsenäisyysmielinen DPP-puolue nousi valtaan vuonna 2016. DPP:tä edustava presidentti Tsai Ing-wen on syyttänyt Kiinaa muun muassa valeuutisten tehtailemisesta hyviä Kiina-suhteita ajavan Kuomintang-puolueen ehdokkaiden eduksi.

Tsai Ing-wen on ennakkosuosikki tulevissa presidentinvaaleissa, ja Kiinan ennakoidaan hänen voittaessaan lisäävän entisestään niin taloudellista, diplomaattista kuin sotilaallistakin painetta Taiwania kohtaan.

Kiina, joka pitää Taiwania osanaan, tuomitsi tuoreeltaan uuden lain sanoen sen tarkoituksena olevan Kiinan ja Taiwanin suhteiden huonontaminen.

Myös Kuomintang-puolue on arvostellut lakia, joka sen mielestä uhkaa johtaa rankaisutoimiin kaikkia Kiinan kanssa tekemisissä olevia kohtaan. Puolue pidättäytyi äänestämästä laista ja osa oppositiopoliitikoista protestoi lakia parlamentin istunnossa istumalla lattialla huutamassa iskulauseita.

Myös parlamentin ulkopuolelle oli kokoontunut kymmeniä Kiina-mielisiä mielenosoittajia vastustamaan uutta lakia.

Lisää aiheesta:

Kiinan mukaan Taiwaninsalmella nähty lentotukialus teki tieteellistä tutkimusta

Yhdysvaltain ja Kiinan välirikko pahenemassa – USA aikoo myydä Taiwanille hävittäjäkoneita

Taiwanin liittolaisten määrä hupenee: El Salvador vaihtoi diplomaattisuhteensa Kiinaan

Lähteet: AP, Reuters, AFP