Kemin viime vuoden kaksi puolta: 150-vuotisjuhlintaa ja talouden syöksyä

Kemi joutui juhlavuotenaan säästämään muun muassa perumalla henkilöstön pikkujoulun.

Kemin uimahalli saadaan käyttöön 20. tammikuuta. Kuva: Antti Ullakko

Kemin kaupungin viime vuosi oli kaksijakoinen. Vuosi oli kaupungin 150-vuotisjuhlavuosi, jota juhlistettiin pitkin vuotta.

Syntymäpäivää juhlittiin 5. maaliskuuta. Juhla huomioitiin myös kuva- ja valokuvataiteen muodossa. Lisäksi avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja sai nimikkokadun.

Marraskuussa pidettiin pääjuhla, joka sai kiitosta erityisesti paikallisen osaamisen tasosta.

– Siitä voi olla ylpeä. Olemme todella vanha kulttuurikaupunki, kommentoi vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Pertti Henttinen.

Talous lähti syöksyyn ilman turvaverkkoa

Toisaalta kaupungin talous heikkeni voimakkaasti eikä sen turvana ollut taloudellista puskuria aikaisemmilta vuosilta. Loppuvuodesta kaupunginvaltuusto hyväksyi ison leikkauslistan, joka koskettaa monia kuntalaisia.

Kemi leikkaa muun muassa puistojen kunnossapidosta, urheilukenttien ylläpidosta ja harkinnanvaraisista koululaiskuljetuksista.

Lisäksi esimerkiksi terveyskeskusmaksuja nostetaan, vaikka valtuuston suurin puolue vasemmistoliitto esitti pari vuotta sitten maksuista luopumista.

– Otan omaan piikkiini sen, että tämä lipsahti. En halunnut puuttua siihen enää siinä vaiheessa, kun asia oli jo pitkällä. Se ei ole hyvä asia, mutta sillä tasapainotettiin taloutta, Henttinen tunnustaa.

Koko leikkauslista löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun).

Myönteisiäkin asioita on

Pertti Henttinen korostaa, että leikkauksista huolimatta Kemissä tapahtuu myönteistäkin kehitystä.

– Uimahalli saadaan käyttökuntoon. Sillä on 150 000 kävijää vuodessa. Pajarinrantaan päästään valituksesta aiheutuneen vuoden odotuksen jälkeen rakentamaan päiväkotia, hän sanoo.

Iso haaste Kemin taloudelle on myös kiinteistöjen heikko kunto.

– Mutta meillä on myös kouluja, jotka ovat erittäin hyvässä kunnossa. Lukiokin aloittaa uusituissa tiloissa asbestikorjauksen jälkeen.

Kemi joutuu leikkaamaan myös kulttuuripalveluista leikkaamalla esimerkiksi henkilöstökuluista.

Leikkauslistalta löytyy myös kaupunginorkesterin lakkauttaminen. Siitä tosin päätetään lopullisesti sen jälkeen, kun valtionosuuksien muutoksista tiedetään enemmän.

– Kulttuurikaupunkia pystytään myös säilyttämään. Yhteisyritys, joka rakentaa kulttuuritalon, on tärkeä, Henttinen sanoo.

Kulttuuritalon rakentamista suunnitellaan niin, että kaupunki ja VPK-säätiö perustaisivat yhteisyrityksen kulttuuritaloa varten.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)
Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).
Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).