Hyppää sisältöön

Helsingin Kansalaistorille kerääntyi 85 000 juhlijaa – kahakat ja ilotulitteiden väärinkäytöt työllistivät poliisia eri puolilla Suomea

Itä-Suomessa poliisilla oli ennätysmäärä tehtäviä. Helsingissä nuorisojoukot ampuivat raketteja ihmisiä, autoja ja rakennuksia päin.

Kansalaistorilla juhlittiin vuoden vaihtumista. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Uusi vuosikymmen otettiin eri puolilla Suomea vastaan ilotulitusten ja musiikkiesitysten voimin. Esimerkiksi Helsingin Kansalaistorilla järjestettyyn uudenvuoden juhlaan kerääntyi noin 85 000 ihmistä, Helsingin poliisi tviittasi.

Yön aikana raketteja ammuttiin miten sattuu, poliisien eri keskuksista kerrotaan. Esimerkiksi Helsingin poliisi sai runsaasti ilmoituksia ilotulitteiden väärinkäytöstä. Poliisin mukaan erityisesti nuorisoporukat ovat ampuneet ilotulitteita muun muassa ihmisiä, autoja ja rakennuksia päin.

Poliisi on saanut ilmoituksia lisäksi muun muassa metelistä, pahoinpitelyistä sekä tappeluista niin kodeissa kuin julkisilla paikoilla.

– Humalaisten nujakointia suurimmaksi osaksi, Sisä-Suomen tilannekeskuksesta kerrottiin STT:lle.

Viranomaisnäkökulmasta juhlinta ei kuitenkaan ole juuri poikennut aikaisemmista uusistavuosista.

Helsingin kaupungin uudenvuoden juhla Kansalaistorilla Helsingissä. Kuva: Vesa Moilanen/ Lehtikuva

Itä-Suomessa nähtävissä "koko elämän kirjo"

Itä-Suomessa uudenvuoden yö oli poliisin mukaan kuitenkin poikkeuksellisen vilkas. Aamuseitsemään mennessä tehtäviä oli kirjattu yli 400.

– En ole moista lukemaa koskaan aiemmin yhden yön aikana vielä nähnyt, kertoi STT:lle komisario Arto Vänninen Itä-Suomen poliisin tilannekeskuksesta.

Vännisen mukaan uudenvuodenyön aikana poliisin silmin tuli nähtyä "koko elämän kirjo".

– On ollut häiriökäyttäytymistä laidasta laitaan: nujakointia, tappeluita, useita laittomia uhkauksia, rattijuopumuksia tietenkin, kadonneita ja itsetuhoisia henkilöitä, Vänninen luettelee

Normaalista viikonlopusta poikkeavaa on muun muassa se, että alaikäisiin ja nuoriin liittyviä tehtävä on ollut kohtuullisen paljon. Tapauksiin on usein liittynyt usein liittynyt päihteitä tai ilotulitteita.

Vuodenvaihteen vakavimpia tehtäviä olivat Kiuruvedellä tapahtunut tapon yritys, Mikkelin Pitkäjärvellä tehty ryöstö ja Mäntyharjulla tapahtunut virkamiehen väkivaltainen vastustaminen.

Itä-Suomen tilannekeskukseen tuli yön aikana myös tavallista viikonloppua enemmän ilmoituksia karanneista eläimistä, erityisesti koirista. Ainakin osa karussa olleista on todennäköisesti säikähtänyt rakettien pauketta.

Etelä-Savon pelastuslaitos yritti uudenvuoden yönä pelastaa Rantasalmella ojaan juuttunutta, vanhaa hevosta. Useita tunteja kestäneistä avustamisyrityksistä huolimatta hevosta ei saatu jaloilleen, vaan se jouduttiin lopettamaan eläinlääkärin tilannearvion jälkeen.

Useita tulipaloja ympäri maata

Tulipalot ovat työllistäneet pelastuslaitoksia ympäri maata illan ja yön aikana. Viiden asunnon rivitalo paloi Nurmijärvellä, useita ihmisiä evakuoitiin. Kukaan ei loukkaantunut. Palon syttymisyytä tutkitaan.

Rivitalo paloi Klaukkalassa Nurmijärvellä uudenvuodenyönä. Kuva: Vesa Moilanen/ Lehtikuva

Helsingin Koskelassa viisikerroksisen talon parvekkeelta alkanut palo levisi huoneistoon ja edelleen kattorakentesiin. Kukaan ei loukkaantunut palossa, ja vain palaneesta asunnosta evakuoitiin väkeä.

Porissa ilotulite lensi omakotitalon parvekkeelle ja sytytti irtaimiston tuleen. Pieksämäellä hirsinen omakotitalo vahingoittui tulipalossa pahoin.

Joensuussa tunnettu tanssilava Huvitörmä paloi. Poliisi on ottanut kiinni kolme ihmistä, joiden se epäilee liittyvän paloon.

Lava on ollut poissa käytöstä usean vuoden ajan.

Tanssilava Törmä Joensuussa paloi uudenvuodenyönä. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Naista auttanutta pahoinpideltiin Ikaalisissa

Ikaalisissa poliisi selvittää hieman ennen kahta sattunutta tapausta, jossa sivullista auttamaan pysähtynyt henkilö joutui pahoinpidellyksi kaupungin keskustassa.

Sisä-Suomen poliisin mukaan ohikulkija oli Vanhalla Tampereentiellä havainnut naisen makaavan maassa ja miehen seisovan tämän vieressä.

Kun ohikulkija yritti selvittää naisen vointia, alkoi paikalla ollut mies käyttäytyä aggressiivisesti. Mies töni auttajaa ja lopulta heitti tämän maahan.

Kun poliisipartio pääsi paikalle, oli maassa ensiksi maannut nainen hoidettavana ambulanssissa. Kävi ilmi, että häntäkin oli pahoinpidelty. Poliisin mukaan rikoksesta epäilty mies oli poistunut paikalta. Hänen henkilöllisyyttään selvitetään.

Lahden keskustassa sattui vastaavantyyppinen tapaus. Mies oli pahoinpidellyt naista ja kaatanut hänet maahan. Poliisipartion tullessa tappelupaikalle toinen mies löi pahoinpitelijää.

Tilanne saatiin rauhoittumaan, ja pahoipitelijää lyönyt mies laitettiin istumaan poliisiauton takatilaan. Sitten poliisipartio puhutti naista pahoinpidellyttä miestä, jolloin tilanne eteni painiksi. Mies jouduttiin laittamaan rautoihin.

Kun pahoinpitelijää raudoitettiin, ulkopuolinen nainen vapautti poliisiauton perässä istuneen miehen. Tämä kaksikko saatiin kuitenkin kiinni.

Asiaa tutkitaan kahtena pahoinpitelynä, virkamiehen vastustamisena ja vangin laittomana vapauttamisena.

Kansalaistorilla noin 85 000 ihmistä

Helsingin Kansalaistorilla järjestettiin musiikkia ja ilotulituksen sisältävä uudenvuoden juhla.

Järjestäjän arvion mukaan Kansalaistorille oli kerääntynyt juhlimaan vuoden vaihtumista arviolta 85 000 ihmistä. Juhlinta sujui mallikkaasti, eikä poliisin tietoon tullut juhlapaikalta ilmoituksia vakavammista levottomuuksista tai väärinkäytöksistä.

Alma esiintyi Helsingin kaupungin uudenvuoden juhlassa Kansalaistorilla Helsingissä 31. joulukuuta 2019. Kuva: Vesa Moilanen/ Lehtikuva

Kansalaistorilla uuden vuosikymmenen vaihtumista tähdittivät kansainvälistä uraa luonut Alma, kotimaiset räppärit Pyhimys ja Gasellit sekä lasten suosikki Pikku Papun Orkesteri & Blind Gut Company. Yleisöä tanssitti myös DJ Windows95man.

Katso Kansalaistorin konsertin tallenne:

.
.