1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. astronautit

Astronautti Christina Kochista tuli avaruuden ennätysnainen

Koch toivoo olevansa roolimalli, joka innostaa uusia avaruuslentäjiä. Ennätyksensä hän toivoo rikkoontuvan mahdollisimman pian.

astronautit
Lähikuva avaruuslentäjän asuun pukeutuneesta, hymyilevästä Christina Kochista.
Christina Koch lähti kansainväliselle avaruusasemalle venäläisen Sojuz-raketin kiidättämänä viime maaliskuussa. Sergei Savostjanov / Tass

Yhdysvaltalaisesta astronautista Christina Kochista tuli viime vuoden lopussa ennätysnainen, kun hänelle täyttyi 289. päivä yhtäjaksoista oleskelua avaruudessa.

– Mielestäni tämä on tärkeä virstanpylväs. Tulevaisuuden avaruuslentäjiä kannustaa, kun he saavat nähdä ihmisiä, jotka muistuttavat heitä, Koch sanoi.

Tätä ennen pisimpään kansainvälisellä avaruuasemalla ISS:ssä yhteen menoon oleskellut nainen oli asemaa vuosina 2016–2017 komentanut Peggy Whitson. Ennätykset on tehty rikottaviksi, Whitson onnitteli viestissään sosiaalisessa mediassa.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Koch teki historiaa myös lokakuussa, kun molemmat asemalta avaruuteen astuneet astronautit olivat naisia. Hänen parinaan oli Jessica Meir. Vastaavaa ei ollut tapahtunut koskaan avaruuskävelyjen yli viisikymmenvuotisessa historiassa.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa tarvitsi muistutusta siitä, ettei nainen enää ole outolintu astronauttien joukossa. Kochin ja Anne McClainin viime kevääksi aiottu avaruuskävely nimittäin peruuntui, kun yllättäen ilmeni, ettei ISS:ssä ollut kuin yksi naiskeholle sopiva avaruuspuku.

Eroa ei ole vain koossa vaan myös muun muassa hikoilun huomioon ottavissa ominaisuuksissa. Avaruuskävelyllä asun on pidettävä elimistön lämpötila turvallisella tasolla, mihin hikoilu vaikuttaa. Miehet hikoilevat enemmän kuin naiset ja enimmäkseen myös eri ruumiinosista. Puvut on suunniteltu miesten mukaan.

Uudessa Artemis-avaruusohjelmassa on toisin. Kuuhun ja viime kädessä Marsiin suuntavan ohjelman avaruuspukujen suunnittelijoina on naisia. Miesastronauttejakin ilahduttanevat Nasan syksyllä esittelemät (siirryt toiseen palveluun) uudet ominaisuudet, jotka sallivat nykyistä sulavamman kävelyn, kääntyilyn ja kurottelun.

Avaruudessa on käynyt yli 560 ihmistä. Heistä vain 65 on ollut naisia. 

Koch kiitti omassa twitterviestissään Whitsonia, jolta hän oppi avaruuskävelyn ensi askeleet runsaat viisi vuotta sitten. Koch sanoi malttavansa hädin tuskin odottaa, että pääsee välittämään taidon eteenpäin muille ja katsomaan heidän lentoaan yhä korkeammalle.

Koch on tehnyt kaikkiaan neljä avaruuskävelyä, ja tammikuussa on suunnitteilla kaksi lisää, nekin yhdessä Meirin kanssa. Kävelyillä on määrä saada päätökseen ISS:n aurinkopaneelien asentaminen.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Koch palaa Maahan helmikuun 6. päivänä. Silloin hänellä on takanaan 328 avaruuspäivää, mikä kolkuttelee astronautti Mark Kellyllä olevaa Nasan ennätystä yhtäjaksoisesta oleskelusta avaruudesta. Maailmanennätys on venäläisellä kosmonautilla Valeri Poljakovilla vuodelta 1995.

Whitsonille puolestaan jää edelleen yksi ennätys: kukaan Nasan astronauteista, naisista ja miehistä, ei ole ollut avaruudessa yhtä kauan kuin hän, kun mukaan lasketaan kaikki lennot. Whitsonille ehti kertyä viidellä lennolla 665 päivää ja 22 minuuttia avaruusaikaa.

Koch sanoo, että haluaa pitää omaa ennätystään hallussaan mahdollisimman vähän aikaa. Se tarkoittaisi, että rajojen venyttämistä on jatkettu, hän sanoo.

– Mutta oikeastaan kyse ei ole päivien määrästä vaan sitä, mihin päivät käyttää. Se muistuttaa minua tekemään parhaani joka päivä, Koch sanoi CBC-tv-kanavan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Revontulet salpasivat hengityksen

Koch, joka on koulutukseltaan insinööri, valittiin Nasan astronauttikoulutukseen vuonna 2013. Kahdeksan oppilaan luokka oli ensimmäinen, jossa oli puolet naisia ja puolet miehiä.

CBC:n kysymykseen mieleenpainuvimmista hetkistä avaruudessa Koch vastasi katselleensa mielellään Michiganin ja Pohjois-Carolinan osavaltioita, joissa hän varttui.

– Kaikkein huimaavinta ovat kuitenkin niin pohjois- kuin etelänavan revontulet. Minulla on ollut tilaisuus nähdä taivaan täyttävä hohde myös alhaaltapäin, mutta avaruudesta katsoessaan näkee napojen ympärille muodostuvan kokonaisuuden. Se sananmukaisesti salpaa hengityksen.

Lue seuraavaksi