Hyppää sisältöön

Väkijoukko riehui USA:n Bagdadin-lähetystöllä aikansa ja poistui sitten paikalta – Kolme kysymystä ja vastausta avaavat sotkuista vyyhtiä

Syytökset lentelevät Irakin, Iranin ja Yhdysvaltain kolmiodraamassa.

Väkijoukko murjoi USA:n lähetystörakennusta ja sytytti tulipaloja tiistaina Bagdadissa. Kuva: Ahmed Jalil / EPA

Raivostunut väkijoukko riehui Yhdysvaltain Bagdadin-suurlähetystön edustalla keskiviikkona jo toista päivää. Rakennuksen edustalle tiistaina kokoontunut väkijoukko yritti tunkeutua lähetystöalueelle ja rikkoi muun muassa ikkunoita ja valvontakameroita sekä heitteli kiviä ja sytytti tulipaloja.

Tilannetta suurlähetystöllä yritettiin saada kuriin kyynelkaasun avulla. Keskiviikkona irakilaisia sotilaita ja poliiseja ryhmittäytyi mielenosoittajien ja suurlähetystön väliin.

Keskiviikkona iltapäivällä ihmisjoukko kuitenkin poistui lähetystön edustalta sen jälkeen, kun Irania tukeva Hashed al-Shaabi -joukkio kehotti tukijoitaan vetäytymään.

Kovaa linjaa kannattavat Kataib Hizbollah -asejoukkion tukijat vannoivat ensin jatkavansa protestiaan lähetystöllä, mutta taipuivat myöhemmin vetäytymään alueelta.

Ketkä riehuivat Yhdysvaltain suurlähetystöllä ja miksi?

Yhdysvaltain Bagdadin-suurlähetystön tapahtumien taustalla ovat amerikkalaisjoukkojen viime sunnuntaina tekemät ilmaiskut. Iskujen kohteina olivat Iranin tukemien šiiamuslimien puolisotilaallisten joukkojen taistelijat.

Asejoukko Kataib Hizbollah, jonka Yhdysvallat luokittelee terroristijärjestöksi, toimii Irakin länsiosissa ja Syyrian itäosissa. Yhdysvaltain mukaan asejoukko saa suoraa tukea Iranin vallankumouskaartilta.

Yhdysvaltain tekemät ilmaiskut olivat kosto yhdysvaltalaisen siviilityöntekijän kuolemasta irakilaiseen sotilastukikohtaan viime viikolla tehdyssä ohjusiskussa. USA:n mukaan Kata'ib Hizbollah on tehnyt Irakissa useita muitakin iskuja yhdysvaltalaiskohteita vastaan.

Yhdysvaltain Kataib Hizbollahia vastaan tekemissä ilmaiskuissa kuoli sunnuntaina ainakin 25 ihmistä. Tilanne kiristyi tiistaina asejoukkion jäsenten hautajaisten yhteydessä, ja väkijoukko rynnäköi Yhdysvaltain suurlähetystölle Bagdadissa. Osa joukkiosta pääsi tunkeutumaan lähetystön vastaanottotiloihin.

Tilanne Bagdadissa kiristyi tiistaina, kun Yhdysvaltain ilmaiskuissa kuolleita asejoukkion jäseniä haudattiin. Kuva: Ahmed Jalil / EPA

Kuinka USA, Irak ja Iran ovat reagoineet?

Irakin pääministeri Adel Abdul Mahdi pitää Yhdysvaltain sunnuntaina tekemiä ilmaiskuja Irakin itsemääräämisoikeuden loukkaamisena. Myös Iranin korkein hengellinen johtaja ajatollah Ali Khamenei on tuominnut Yhdysvaltain Kata'ib Hizbollahiin kohdistamat iskut.

Kata'ib Hizbollahin johtaja Abu Mahdi al-Muhandis on varoittanut, että Yhdysvaltain Irakissa olevia joukkoja odottavat erittäin kovat seuraukset.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on painottanut Irakin johdolle, että Yhdysvallat suojelee kansalaisiaan Irakissa.

Trump on vaatinut Irakia suojelemaan lähetystöä. Sekä Irakin pääministeri Adel Abdul Mahdi että presidentti Barham Saleh ovat vakuuttaneet takaavansa yhdysvaltalaisten ja Yhdysvaltain omaisuuden turvallisuuden.

Iranin korkein hengellinen johtaja ajatollah Ali Khamenei on tuominnut Yhdysvaltain sunnuntaina tekemät ilmaiskut. Kuva: EPA

Mikä on Iranin rooli Irakissa?

Tiistaina Yhdysvaltain presidentti Donald Trump syytti Twitter-viestissä Iranin junailleen suurlähetystöön kohdistetun hyökkäyksen.

– He joutuvat vastuuseen, Trump kirjoittaa Iraniin viitaten.

Iran on kiistänyt, että se olisi lähetystöön kohdistetun hyökkäyksen taustalla.

– Jos Iran päättää asettua vastakkain jonkun kanssa, se tekee sen suoraan, Ali Khamenei on sanonut.

Irakissa puhkesi lokakuussa laajoja protesteja huonoa hallintoa, surkeita julkisia palveluita, korruptiota ja työttömyyttä vastaan. Mielenosoittajat kohdistivat kiukkuaan myös Iraniin. Iranin vaikutusvalta Irakissa on kasvanut viime vuosina, eikä se miellytä kaikkia irakilaisia.

Taustalla kummittelevat islamin kaksi pääsuuntausta, šiialaisuus ja sunnalaisuus. Enemmistö maailman muslimeista on sunneja, mutta Iranissa yli 90 prosenttia kansasta on šiioja. Irakissakin on šiiaenemmistö, mutta noin kolmannes irakilaisista on sunnimuslimeja.

Vuoden 2003 jälkeen Irakin keskeisten väestöryhmien johtajat ovat jakaneet vallan siten, että presidentiksi on tavallisesti valittu kurdi, pääministeriksi arabitaustainen šiiamuslimi ja parlamentin puhemieheksi arabitaustainen sunnimuslimi.