1. yle.fi
  2. Uutiset

VPK:laisia riittää vielä Varsinais-Suomessa – uudet paloasemat tuovat harrastajia sopimuspalokuntiin

Sopimuspalokunnilla on pelastuspäällikkö Mika Kontion mukaan valtavan suuri merkitys pelastuslaitosten toiminnassa.

Varsinais-Suomi
Varsinais-suomen pelastuslaitoksen paloauto
Rosa Huuska / Yle

Moni maakunta kärsii sopimuspalokuntien ukkoutumisesta ja väki vähenee. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan vapaapalokuntalaisten määrä maakunnassa on toistaiseksi hyvällä tasolla.

Suomessa on muutaman viime vuoden aikana herännyt huoli VPK:laisten jäsenpulasta. Kaikille hälytystehtäville ei löydy aina riittävästi lähtijöitä.

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen pelastuspäällikön Mika Kontion mukaan on pidettävä jatkossakin huoli siitä, että nuoret kiinnostuvat VPK-toiminnasta.

– Uusilla paloasemakiinteistöillä on ollut merkittävä vaikutus siihen että nuorisotoiminta on piristynyt paljon. Se on meille ihan älyttömän tärkeää tulevaisuuden osalta, Kontio sanoo.

Uusia paloasemia ovat viime vuosina saaneet esimerkiksi Kakskerran, Askaisten ja Rantakulman VPK:t

Kontion mukaan pelastuslaitoksen vakituinen väki tarvitsee sopimuspalokuntien tukea. Vapaaehtoiset muodostavat Varsinais-Suomen alueelle turvaverkon päätoimisten tueksi.

Vuonna 2017 Pyhärannan Santtiossa laajaa tuhoa aiheuttanut maastopalo oli monelle sopimuspalokuntalaiselle uran kovin koetus. Vapaaehtoisia ja kantahenkilökuntaa tuli tuolloin apuun myös maakuntarajojen ulkopuolelta.

Lue lisää:

Maskun Askaisten VPK:n paloasema edennyt runkovaiheeseen

Varsinais-Suomen pelastuslaitos perustaa lisää eläinpelastusryhmiä

Pyhärannassa maastopalo levinnyt jo yli 70 hehtaarin alueelle – parikymmentä rakennusta evakuoitu

Vuosi sitten riehunut Pyhärannan maastopalo teki paikkakunnasta suositun matkakohteen – moni turisti poikkeaa palopaikalle

Lue seuraavaksi