Jani Koskela päätti aloittaa vuoden Facebookissa eri tavalla ja yllättyi – sai kymmeniä viestejä siitä, mikä on elämässä hyvin

Positiivinenkin aloitus Facebookissa kerää helposti irvailuja. Yrittäjä Jani Koskela yllättyi, ettei niin käynytkään tällä kertaa. Se sai hänet tekemään uudenvuodenlupauksen.

onnellisuus
Benen på en man och en kvinna står mot varann ute i en park och kysser varann
Läheiset ihmissuhteet tekevät monet ihmiset onnelliseksi. © Eugenio Marongiu

Nuoriso örveltää, kadulla on roskia ja terveyskeskukseen ei saa aikaa. Kuntalaisten Facebook-ryhmien valitusten aiheet ovat tuttuja.

Tamperelainen yrittäjä Jani Koskela päätti aloittaa vuoden toisella tavalla. Koskela kirjoitti päivityksen lähes 40 000 ihmisen Tampere-ryhmään.

– Kerro yksi iloinen asia vuodesta 2019 esimerkiksi ja jatketaan positiivisuutta vaikka miten pahaa tekisi, sillä se positiivinen piristää, Koskela kirjoitti.

jani koskela
Jani Koskela yllättyi viestinsä vastaanotosta. Jani Koskela

Koskela oli pitkään seurannut sosiaalisen median keskusteluja. Häntä häiritsi, että positiivinenkin aloitus keräsi helposti valituksia.

– Aina joku kertoo jotain negatiivista, aletaan nokitella ja lähes somekiusata, Koskela huomasi.

Jani Koskela odotti jännityksellä, miten hänen päivitykseen suhtaudutaan. Koskela kertoi itse positiivisena asiana, että hän on ylpeä siitä, että on asunut 20 vuotta Tampereella.

Maailman onnellisin maa?

Suomi on maailman onnellisin maa, kerrottiin uutisissa viime maaliskuussa. Kyse oli YK:n teettämästä onnellisuusraportista, joka pani 156 maata järjestykseen.

Suuri osa lukijoista kommentoi tuolloin juttua epäillen, Yle pohti miksi.

Suomen positiivisen psykologian yhdistys ry:n puheenjohtaja, valmentaja ja viestintäasiantuntija Ritva Enäkoski sanoi aiemmin Ylelle, että suomalaiset kaihtavat usein onnen näyttämistä. Toisaalta monet suomalaiset arvostavat aitoja tunteita ja kriittisyyttä ja tämä voi olla voimavara.

Toisen onni voi olla vaikea kestää.

– Jos itse ei tunne onnellisuutta, tulee ärsytys, miksi toi on onnellinen, miksi minä en voi olla. Tai tulee kateuden tunne; siinä se nyt retostelee ja minulla on elämä ihan pirstaleina, Enäkoski kertoi.

Vihreää sammalta puun kuoren ulkopuolella.
Moni löysi positiivista Suomen kauniista luonnosta. Lone Widestam / Yle

Jani Koskela on huomannut saman.

– Jos joku on oikein iloinen, jonkun pitää löytää iloisuudesta jokin asia. Suomalaiset eivät näytä lämpöisyyttä eteenpäin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti eilen uudenvuodenpuheessaan kantaa siihen, että keskustelukulttuuri on kärjistynyt ja tämä voi heijastua suomalaisten yhtenäisyyteen.

– Kyse on toistemme kunnioittamisesta, viime kädessä yhteiskuntarauhan ylläpitämisestä. Ja sen myötä turvallisuudestamme, Niinistö sanoo.

– Asioista sopii kiistellä, pitääkin. Mutta toisten ylenkatsominen ja aliarvioiminen ei kiistanalaisten asioiden ratkaisua edistä.

Yllättävä vastaanotto

Jani Koskela päätti yrittää erilaista. Koskelan päivitykseen tuli nopeasti vastauksia. Päinvastoin kuin monesti somekeskustelussa, kukaan ei irvaillut.

– Jännityksellä odotin, tuleeko ketjuun jotain negatiivista. Tähän päivään mennessä ei ole tullut mitään. Olen erittäin positiivista yllättynyt.

Vastauksista kuultaa oikeasti hyvät asiat elämässä. Joku lähetti hääkuvansa, toinen kuvan koirasta, kolmas lapsestaan. Koskela kävi tykkäämässä jokaisesta viestistä.

Lapsia, raittiutta, kaunista luontoa

Tällaisia hyviä asioita tamperelaisilla löytyi:

– Elämäntaparemonttini on hyvällä mallilla.

– Sai pommittaa prätkällä koko kesän ilman sakkoja tai kortin menetystä.

– Paras hetki oli, kun tulin Sveitsistä kotiini toukokuussa ja näin luonnon heräävän vähitellen koko ihanuuteensa. Sieluuni tuli syvä rauha.

– Ensimmäinen lapsenlapseni syntyi ja äidin ja vauvelin hoidosta iso kiitos TAYS.

kaksi kättä muodostavat sydämen
Kiitos tai hymy voi pelastaa päivän, sanoo Jani Koskela. Henrietta Hassinen / Yle

– Vähän vielä ja ratikka on valmis. Pääsee köröttelemään kunnon menopelillä.

– Jälleen raitis vuosi takana.

– Aloitin uuden elämän, vaihdoin 32 vuoden raskaan työn opiskeluun, olen onnellinen.

– Itsenäisyyspäivänä Ratinan laiturilta 2,085 kg kirjolohi kastemadolla!

– Tulin syksyllä raskaaksi ja vähän jälkeen joulun sain tietää odottavani pientä prinsessaa. Tuleva isovelikin on innoissaan pikkusiskosta.

Uudenvuodenlupaus

Jani Koskela mainitsi ketjussa, että hän on onnellinen asuttuaan Tampereella 20 vuotta. Haastattelussa löytyy monia muitakin positiivisia asioita.

– On neljä lasta ja koiria, hän kertoo esimerkkeinä.

Koskela lupaa tänä vuonna viljellä vielä enemmän positiivisuutta.

– Oli päivä minkälainen tahansa, kun saa hymyn tai kiitoksen, päivä piristyy.

Onko tämä uudenvuodenlupaus?

– Tämä on uudenvuodenlupaus, mutta tein myös lupauksen, että jätin tupakan pois.

Kerro kommenteissa, mikä sinun elämässäsi on positiivista juuri nyt. Keskustelu on auki 2.1. kello 19.00 asti.

Lue lisää:

Suomi on maailman onnellisin maa, ja se ärsyttää osaa meistä suunnattomasti – mitä se kertoo meistä?

Presidentti Sauli Niinistö toivoo hallituspolitiikkaan työrauhaa: "Poliittista draamaa syntyy hetkessä, tulokset ottavat aikansa"