1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rekrytointi ja työnhaku

Rovaniemi kokeilee rekrytoida anonyymisti työntekijöitä

Menetelmässä työpaikkaa hakeneet valitaan haastatteluun ilman, että tiedossa on esimerkiksi hakijan nimi, ikä, siviilisääty ja sukupuoli.

Rekrytointi ja työnhaku
yleiskuva
Kirjastonhoitajan toimi on kokeilun ensimmäinen.Mikko Koski / Yle

RovaniemiRovaniemen kaupunki kokeilee anonyymiä rekrytointia. Anonyymillä rekrytoinnilla tarkoitetaan menettelyä, jossa työpaikkaa hakeneet valitaan työhaastatteluun ilman, että käytettävissä on hakijan nimi, ikä, siviilisääty ja sukupuoli. Tunnistetiedot ovat palkkaajien käytettävissä haastatteluvaiheesta eteenpäin.

– Kokeilun toteuttaminen on viesti kaupungin tahdosta toteuttaa rekrytointeja mahdollisimman yhdenvertaisella tavalla ja löytää myös uusia hyviä käytäntöjä, henkilöstöjohtaja Antti Määttä sanoo kaupungin tiedotteessa.

Ensimmäinen anonyyminä tehtävä rekrytointi on 6.1. asti haettavana oleva kirjastonhoitajan toimi. Hakijoilta anonyymi haku ei edellytä tavallisesta hausta poikkeavia toimenpiteitä.

– Odotan, että kokeilun tuloksena rekrytointiosaamisemme monipuolistuu. On myös tärkeää saada kokemuksia anonyymin rekrytoinnin toteuttamisesta käytännössä, kirjastonhoitajan rekrytoinnista päättävä palvelualuepäällikkö Merja Tervo toteaa.

Anonyymiä rekrytointia kokeillaan kevään 2020 aikana useiden tehtävien täytöissä, minkä jälkeen arvioidaan kokeilun tuloksia. Kokeilu alkoi valtuustoaloitteesta. Kaikkia uusien työntekijöiden palkkaamisia ei kuitenkaan tehdä anonyymeinä.

Käytäntö on kuntasektorilla varsin uusi, ja sitä on kokeiltu vasta suurimmissa kaupungeissa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi