Lapissa oli lämmintä ja ennätyspaksut nietokset joulukuussa – Vuotsossa tehtiin sade-ennätys

Joulukuu oli Lapissa normaalia lämpimämpi, mutta koko vuosi kului lämpötilan puolesta varsin tavanomaisissa merkeissä.

sää
Valaisinpylväs sateen keskellä.
Lapin keskiosissa oli joulukuun aikana sateita jopa kaksinkertainen määrä tavanomaiseen verrattunaRisto Degerman / Yle

LappiLapissa koettiin varsin poikkeuksellisia sääolosuhteita joulukuussa. Ilmatieteen laitoksen virallisten tilastojen mukaan Lapissa oli lunta ennätyksellisen paljon.

Lisäksi Lapin keskiosissa oli kuun aikana sateita jopa kaksinkertainen määrä tavanomaiseen joulukuuhun verrattuna. Sodankylän Vuotsossa satoi 99 millimetriä, mikä on joulukuun mittaushistorian suurin lukema Vuotson mittausasemalla.

Kaikkialla maassa keskilämpötila oli joulukuussa 3–6 astetta tavanomaista korkeampi, mikä toistuu Ilmatieteen laitoksen mukaan keskimäärin kerran 10–30 vuodessa. Viimeksi tätä lämpimämpi joulukuu oli kuitenkin Suomen eteläosissa vuonna 2017 ja Lapissa vuonna 2011.

Joulukuun alin lämpötila mitattiin Utsjoen Kevojärvellä 9. päivänä: -35,4 astetta.

Koko vuosi oli lähellä normaalia

Koko vuosi sujui Lapissa lähempänä normaalia. Lapissa vuoden keskilämpötila oli lähellä pitkän ajan keskiarvoja, kun muualla maassa oli tavanomaista lämpimämpää.

Koko maan keskilämpötila oli viime vuonna noin 0,9 astetta vuosien 1981–2010 keskiarvoa korkeampi.

Sateita oli viime vuonna pääosin tavanomainen määrä tai tavanomaista enemmän. Pienin vuosisademäärä, 375,3 millimetriä, mitattiin Utsjoen Kevolla.

Vuosi 2019 oli Suomessa lähes asteen tavanomaista lämpimämpi – myös tammikuusta tulossa lauha, etelässä ei vielä tietoakaan termisestä talvesta

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).