1. yle.fi
  2. Uutiset

Ministeriö jyrkkänä: Vain Uudellemaalle pohditaan sote-vapauksia – Turku ja Tampere eivät luovuta: Alueellisia tarpeita on muuallakin

Uudellemaalle kaavailtu sote-erillisratkaisu on saanut muutkin suuret kaupungit vaatimaan erioikeuksia.

sote-uudistus
Sairaanhoitaja käytävällä, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.
Myös muut kuin vain Uudenmaan isot kaupungit haluavat, että ne otetaan tiiviisti mukaan sote-uudistuksen valmisteluun.Jari Kovalainen / Yle

Myllerrys sote- eli sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden uudistuksen ympärillä käy jälleen kuumana. Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila tyrmää suurten kaupunkien toiveet uusista, niille räätälöidyistä sote-alueista.

– Tällä hetkellä sellaista keskustelua ei ole ollut käynnissä virkamiesten eikä hallituksen toimesta, Varhila kuittaa.

Hän toteaa ykskantaan, että hallitusohjelmassa mainitaan vain Uudenmaan erillisratkaisua koskeva selvitys, joka saatiin valmiiksi joulun alla.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen erillisratkaisua selvittänyt työryhmä kertoi kannattavansa Uudellemaalle viiteen itsehallinnolliseen alueeseen pohjautuvaa mallia.

Uudellemaalle kaavailtu, muusta maasta poikkeava ratkaisu on saanut myös muut isot kaupungit vaatimaan itselleen erioikeuksia sote-uudistuksessa.

Tampereen pormestari kaipaa joustavuutta eikä "yhden takin mallia"

Tampereen pormestari, SDP:n Lauri Lyly sanoo, että järjestelmään pitää saada joustavuutta eikä pyrkiä ompelemaan yhden takin mallia koko Suomeen.

– Myös muilla alueilla on alueellisia tarpeita, Lyly lataa.

Hänen mukaansa sote-maakuntia rakennettaessa erityisesti sosiaalipalvelujen järjestämisvastuuta pitäisi jakaa tulevien maakuntien ja niiden kuntien kanssa, jotka kykenevät sitä tekemään.

Lyly toteaa, että juuri tästä Uudenmaan erillisratkaisussakin on ollut kysymys ja siksi myös muiden alueiden erillistarpeet tulisi sote-uudistuksessa huomioida.

– Järjestämisvastuuta jakamalla tehtäisiin toiminnasta räätälöityä.

Lauri Lyly
Tampereen pormestarin Lauri Lylyn mukaan järjestelmään pitää saada joustavuutta.AOP

Lylyn mukaan nyt olisi korkea aika ottaa kunnat mukaan uudistuksen sisällön valmisteluun. Hän sanoo, että vastaavaa kokemusta ja osaamista ei löydy Suomessa mistään muualta.

– Kunnat ovat yli sata vuotta tuottaneet palveluja, ja nyt ne ollaan jättämässä sivuun.

Lyly hämmästelee, että uudistusta tehdään lähinnä vain virkamiesvetoisesti ja sosiaali- ja terveysministeriön johdolla.

Koko maata koskevan sote-uudistuksen lähtökohta on, että tulevat uudet maakunnat huolehtisivat palveluista kuntien sijaan.

Uudellemaalle sote-erillisratkaisua on kaavailtu sen erillistarpeiden vuoksi: Uudellamaalla on esimerkiksi asukkaita huomattavasti enemmän kuin missään muussa Suomen maakunnassa.

Turku: Erityistarpeet pitää huomioida muuallakin

Myös Turun kaupunginjohtaja Minna Arve perää alueiden erityistarpeiden huomioimista muuallakin kuin Uudellamaalla.

Arve muistuttaa, että viimeksi yritettiin tehdä samanlaista mallia joka paikkaan, mutta se ei onnistunut. Hänen mukaansa suurin virhe valmistelussa oli, että kuntia ei aidosti otettu valmisteluun mukaan.

– Toivon, että hallitus ei tee samaa virhettä.

Arven mukaan uudistuksen valmistelu näyttää siltä, että siinä keskitytään miettimään enemmän hallinnollisia ratkaisuja kuin niitä ongelmia, joita kunnilla on hoitoonpääsyn ja erikoissairaanhoidon kasvavien kustannusten kanssa.

– Ainakaan meidän kanssa ei ole varsinaisia keskusteluja käyty valmistelun osalta.

Minna Arve
Turun kaupunginjohtaja Minna Arve sanoo, että samanlaisten ongelmien kanssa painivia kaupunkeja ja kaupunkiseutuja tulisi kohdella samalla tavalla.Andy Ödman / Yle

Sote-uudistuksen yhteydessä Suomi on tarkoitus jakaa kahdeksaantoista itsehallinnolliseen maakuntaan. Jos Uudellemaalle kaavailtu erillisratkaisu toteutuu, itsehallinnollisia alueita olisi 23.

Uudellemaalle syntyisi erillisratkaisun myötä yhden sijasta neljä maakuntaa ja yksi maakunnan kaltainen kaupunki, Helsinki. Ne vastaisivat itse alueen sosiaali- ja terveyspalveluista.

Kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan Uudenmaan ratkaisua perustellaan muun muassa alueen voimakkaalla väestönkasvulla ja sillä, että alueella asuu suurin osa maahanmuuttajista.

Tampere haluaa huolehtia sosiaalipalveluista itse

Tampere haluaisi pormestari Lauri Lylyn mukaan tulevaisuudessakin järjestää itse osan nyt maakunnille kaavailluista sosiaalipalveluista. Lyly sanoo, että terveyspuolella on oltava leveät hartiat, mutta sosiaalipuolella lähipalveluilla on merkittävä rooli.

Hyvänä esimerkkinä hän mainitsee sote-terveyskeskukset. Lylyn mukaan sosiaalipuolella sen sijaan on paljon asioita, jotka on hyvä pitää kuntien palvelurakennetta lähellä.

Lyly sanoo, että koulupuolella ja vanhustenhuollossa olisi tarvetta antaa kaavailtua enemmän järjestämisvastuuta kunnille.

Ministeriö: Uudet selvitykset vain pitkittäisivät uudistusta

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö, ylijohtaja Kirsi Varhila
Kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan Uudenmaan erillisratkaisua perustellaan muun muassa väestönkasvulla ja sillä, että alueella asuu suurin osa maahanmuuttajista.Toni Määttä / Yle

Sosiaali- ja terveysministeriön Kirsi Varhila sanoo, että jos ja kun Uudenmaan erillisratkaisua viedään eteenpäin, sille on oltava kestävät perustelut eli perustelut sille, miksi Uusimaa tarvitsee erillisratkaisun ja miksi sellaisia ei muualle maahan tarvita.

– Tätä keskustelua on tietysti hyvä käydä, Varhila sanoo.

Hän toteaa, että uudet erillisratkaisuja koskevat selvitykset veisivät resursseja muusta valmistelusta ja pitkittäisivät hanketta entisestään.

Lue seuraavaksi:

Åbo universitetscentralsjukhus.
Turku toivoo alueiden erityistarpeiden huomioimista muuallakin kuin vain Uudellamaalla.Yle/Philip Stenkula

Vääntö sote-uudistuksesta yltyy: "Kaatuu, jos ei kuunnella" – Uudenmaan oma-erillisratkaisu saa muutkin isot kaupungit vaatimaan erivapauksia

"Potilaan kannalta en osaa nähdä hyötyjä" – Mitä sanoo perustuslaki ja neljä muuta kysymystä uudesta Uudenmaan sotesta

Analyysi: Pysyykö sote-kone tällä kertaa ilmassa? Jälleen pöydässä on ehdotus, jonka perustuslaillisuutta ei tiedetä

Uudenmaan soteratkaisu julki – ministeri Kiuru: Malli huomioi alueen erityispiirteet

Lue seuraavaksi