Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto jatkavat neuvotteluja huomenna aamulla – sopua yritetään nyt ilman valtakunnansovittelijaa

Molemmat osapuolet hylkäsivät ennen joulua valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen. Se perustui 2,4 prosentin korotuksiin.

työehtosopimukset
Minna Helle haastattelussa
Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle ennen työehtosopimusneuvotteluita Etelärannassa Helsingissä torstaina.Jyrki Lyytikkä / Yle

Neuvottelut teknologiateollisuuden työehtosopimuksesta kestivät koko päivän torstaina Etelärannassa. Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle ja Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto tviittasivat iltayhdeksän jälkeen, että neuvottelut jatkuvat huomisaamuna kello 10.00.

Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto neuvottelevat nyt keskenään ilman valtakunnansovittelijan apua. Riku Aalto ei ollut torstaisten neuvottelujen jälkeen halukas kommentoimaan tilannetta.

– Neuvottelut jatkuvat huomenna kello kymmenen, ja meillä on asiat vielä kesken. Keskeneräisistä asioista ei ole tarvetta kommentoida sen enempää, Aalto sanoi Ylelle.

Minna Helle sanoi illalla, ettei tilanteesta ole mitään uutta kerrottavaa verrattuna hänen aamulla antamiinsa kommentteihin. Silloin Helle arvioi Ylelle, että neuvotteluasetelma on "ikävä kyllä" edelleen erittäin haasteellinen. Hän painotti, että on tärkeää, että neuvotteluja voidaan jatkaa ilman uusia työmarkkinahäiriöitä.

Palkankorotukset kiistakapulana

Helle totesi torstaiaamuna, että sopu on edelleen kiinni palkankorotusten tasoa koskevasta erimielisyydestä.

– Toivon todella hartaasti, että viimeinkin päänavaus työmarkkinoille saataisiin aikaiseksi. Tämä epävarmuuden jatkuminen ei ole kenenkään etu, Helle sanoi.

Teollisuusliiton Riku Aalto tyytyi aamulla toteamaan, että neuvotteluja on käyty jo viisi kuukautta ja sovintoa yritetään jälleen kerran. Yhteyttä on Aallon mukaan pidetty myös varsinaisten neuvottelujen välillä.

Mitä työrauhan jatkumiseen tulee, Aalto totesi että myös järjestöllisiä toimia valmistellaan aina, kun neuvotteluja työehdoista käydään. Työtaistelujen sijaan Aalto kuitenkin toivoi ratkaisua.

– Tottakai meidän tavoite on saada neuvottelutulos ja sitä täällä tietysti lähdetään hakemaan. Toivotaan, että se onnistuu.

Kaksi sovintoesitystä torjuttu

Neuvottelut keskeytettiin ennen joulua, kun molemmat osapuolet hylkäsivät valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan toisen sovintoehdotuksen kiistan ratkaisemiseksi.

Se perustui 2,4 prosentin korotuksiin kahden vuoden aikana. Työnantajaa edustavan Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle piti sovintoehdotusta liian kalliina. Työntekijöitä edustavan Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto puolestaan katsoi, että palkankorotukset olivat liian pieniä.

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta alkoivat elokuussa.

Sopimuksesta odotetaan suuntaa myös muiden alojen palkankorotuksille.

Lisää aiheesta:

Analyysi: Palkkakierroksen tärkein sopimus on vaikeassa umpisolmussa – molemmat osapuolet tehneet linjauksia, joista on vaikea perääntyä kunnialla