Halssilan pulkkamäestä löydetty onkalo joko mäyrän kaivama kolo tai maanvajoama

Halssilan pulkkamäestä Jyväskylässä uudenvuoden aattona löytynyt onkalo on osoittautunut ensiarvioita pienemmäksi. Noin metrin syvä onkalo täytettiin eikä siitä ole enää vaaraa.

mäenlasku (pulkkailu)
Lapset tutkivat onkaloa pulkkamäessä
Lapset tutkivat onkaloa Halssilan pulkkamäessä.Tenho Tornberg / Yle

Seitsemanvuotias lapsi löysi vaaranpaikan suositusta Halssilan pulkkamäestä uuden vuoden aattona ja ilmoitti siitä aikuisille.

Halssilan pulkkamäessä lumihangessa olevan onkalon suuaukko on läpimitaltaan noin puoli metriä. Se on arviolta metrin syvyinen ja viettää hieman sivuun.

Kaupungin liikuntapaikkavastaava Jarmo Saikkonen arvioi, että onkalo on joko maanvajoaman synnyttämä tai mäyrän tai jonkun muun eläimen kaivama kolo.

Onkalo maassa pulkkamäessä
Pulkkamäestä löytynyt onkalo herättää kysymyksiä.Tenho Tornberg / Yle

Halssilan pulkkamäki on 80-luvulla täyttömaista kasattu mäennyppylä.

Kuluva talvi on ollut poikkeuksellinen, kun lämpötila on vaihdellut nollan molemmin puolin ja vettä on satanut runsaasti.

Tänään kaupungin työntekijät toivat puskutraktorilla täyttömaita onkalon päälle ja sen ympäristöön. Onkalon vieressä oli hangessa useita painaumia ja nekin täytettiin maakerroksella.

Kaupunki aikoo seurata tilannetta lopputalven ajan ja keväällä, kun maa sulaa, päätetään, tarvitaanko muita toimenpiteitä.

Liikuntapaikkavastaava Jarmo Saikkonen ei muista, että vastaananlaista olisi aikaisemmin sattunut.