Hyppää sisältöön

Yhtään lasta ei kuollut Norjan liikenteessä vuonna 2019 – liikennekuolemat ovat vähentyneet merkittävästi koko maassa

Norja on panostanut liikenneturvallisuuteen Oslossa, jonka liikenteessä kuoli viime vuonna vain yksi henkilö.

Oslossa pysäköintipaikat on poistettu keskustan kaduilta, nopeusrajoituksia on laskettu ja osa keskustasta on täysin autoton. Kuva: Thomas Thomassen

Norjassa liikennekuolemien määrä on vähentynyt viime vuosikymmeninä merkittävästi. Kehityssuunnasta uutisoi norjalainen lehti Aftenposten (siirryt toiseen palveluun) Norjan liikenneviraston tilastoihin pohjautuen.

Lehti on tarkastellut liikennekuolemia koskevia tilastoja vuodesta 1975 lähtien. Niiden mukaan pääkaupunki Oslon liikenteessä kuoli vuonna 1975 yhteensä 41 henkilöä. Viime vuonna Oslossa tapahtui vain yksi kuolonuhrin vaatinut liikenneonnettomuus, jossa mies ajoi autolla päin aitaa ja kuoli.

Lehden mukaan liikennekuolemat ovat vähentyneet merkittävästi myös koko maassa. Viime vuonna Norjassa ei kuollut liikenteessä yhtään alle 15-vuotiasta lasta.

Tilastotiedot ovat ilahduttaneet myös sosiaalisen median käyttäjiä.

Aftenpostenin mukaan myös liikenneonnettomuuksien määrä on vähentynyt merkittävästi Oslossa, vaikka niiden määrä muualla maassa on melko vakiintunut.

Norja on panostanut viime vuosina liikenneturvallisuuteen pääkaupungissaan. Kaikki pysäköintipaikat on poistettu keskustan kaduilta, nopeusrajoituksia on laskettu ja osa keskustasta on täysin autoton.

Syitä liikennekuolemien vähenemiselle ovat lisäksi esimerkiksi autojen turvallisuuden parantuminen ja vähentyneet rattijuopumukset, arvioi liikennetutkija Rune Elvik Aftonpostenin haastattelussa. Norjassa on myös panostettu esimerkiksi koulujen ympäristön liikenneturvallisuuteen.

Myös Suomessa viime vuosi oli ennätysturvallinen liikenteessä, arvioi Liikenneturva (siirryt toiseen palveluun).

Lisää aiheesta:

.
.