Hoitajat eivät veny enää korvauksillakaan – hoitoalan resurssit koettelevat myös Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin henkilökuntaa

Varsinaista hoitajien joukkopakoa ei ole nähtävissä, mutta rekrytointi alalle on yhä vaikeampaa.

terveydenhoitoala
Hoitaja ottaa esille verenpaineenmittaukseen käytettävää hauskasti kuvioitua kiristysnauhaa Lastensairaalan ensiapuosastolla
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä hoitoalan ammattilaiset miettivät enenevässä määrin muita ratkaisuja ja kouluttautumista muille aloille. Kuvituskuva.Laura Hyyti / Yle

Ammattitaitoisen hoitohenkilökunnan rekrytointi on käynyt yhä vaikeammaksi myös Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirille. Näin kertovat ammattijärjestö Tehyn luottamushenkilöt.

Yle uutisoi reilu viikko sitten, että sairaanhoitajat vaihtavat joukoittain alaa pois hoitoalalta työn kuormittavuuden ja huonon palkkatason takia.

Myös Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä hoitoalan ammattilaiset miettivät enenevässä määrin muita ratkaisuja ja kouluttautumista muille aloille. Suoranaista joukkopakoa ei kuitenkaan ole näkyvissä. Ammattitaitoisen hoitohenkilöstön rekrytointi on kuitenkin koko ajan haastavampaa ja lyhytaikaisiin sijaisuuksiin vaikea löytää hoitajia.

Yhtenä syynä tilanteeseen on myös hoitajien kokema ristiriita työssään. Työtä ei pystytä tekemään niin hyvin kuin se pitäisi tehdä. Hoitajat ovat väsyneitä venymiseen, eivätkä edes kohtuullisen hyvät korvaukset motivoi tekemään lisätyötä.

Tehyn luottamushenkilöt mainitsevat myös johtamisen ongelmat. Sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioissa ei olla päästy vielä asiantuntijoiden johtamiseen.

Työkyvyttömyyseläkkeiden suuri määrä erityisesti sairaanhoitajien ja lähihoitajien keskuudessa on luottamushenkilöiden mielestä huolestuttava suunta.

Ylen kyselyssä suurin osa suomalaisista soisi hoitajille vientialoja korkeammat palkankorotukset.

Kuntatyönantajien mielestä hoitajien palkkavaatimuksia on mahdoton toteuttaa, koska rahat eivät riitä

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi. (siirryt toiseen palveluun)

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)