1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rovaniemi

Rovaniemestä tuli kaupunki 60 vuotta sitten ja ansiosta - "Komeita kivitaloja, säpinää ja vipinää"

Pahoin tuhoutunutta kauppalaa jälleenrakennettiin vauhdilla sotien jälkeen. Vuonna 1960 se näytti oikealta kaupungilta.

Katuun vajonnut asfalttikone herätti rovaniemeläisten huomion Koskikadulla. Kuva: Lauri Alanärä / Lapin maakuntamuseo

Rovaniemen kauppala muuttui kaupungiksi vuodenvaihteessa 60 vuotta sitten. Kaupunkilaisten arki ei siitä muuttunut, eikä kaupungin titteliä oltu varsinaisesti haikailtu.

– Rovaniemihän oli ollut Lapin keskus jo pitkään, ja kaupungiksi tulo oli enemmän hallinnollinen asia, kertoo näyttelyamanuenssi Tuija Alariesto Lapin maakuntamuseosta.

Kaupunkiin kohdistuvia vaatimuksia kevennettiin vuonna 1959 säädetyssä laissa ja kauppaloita patistettiin hakemaan kaupungin statusta. Vuonna 1960 kaupungiksi muuttuivat myös Riihimäki, Hyvinkää, Kouvola, Salo ja Seinäjoki.

Alariesto sanoo, että Rovaniemi kyllä näytti ja tuntui tuolloin kaupungilta.

– Täällä oli paljon komeita kivitaloja, kauppoja ja palveluita. Rovaniemi oli myös liikenteen keskus. Toki täällä oli myös enemmän säpinää ja vipinää kuin Lapin pienemmillä paikkakunnilla.

Vauhtiajot, Ounasvaaran talvikisat ja maatalousnäyttelyt vetivät paikalle puoli kaupunkia. Puskaradio tiedotti pienemmistäkin sattumuksista nopeasti.

Televisiolähetystä seurataan Lapin Sähkö- ja Radioliike Oy:n näyteikkunasta Rovakadulla 1960-luvun puolivälissä. Kuva: Lauri Alanärä / Lapin maakuntamuseo

– Kun jotain erikoista tapahtui, vaikkapa onnettomuus tai tulipalo, niin välittömästi oli valtavat ihmisjoukot seuraamassa tilannetta, kertoo museon valokuvaaja Jukka Suvilehto.

Hän on käynyt läpi maakuntamuseon arkistot ja valinnut Onnea Rovaniemi - pienoisnäyttelyyn valokuvia 60-luvun taitteen Rovaniemestä. Valokuvista näkee, mitä tuolloin pidettiin arvossa ja mielenkiintoisena. Autoista ja Valtakadun rakennuksista löytyy arkistosta runsaasti kuvia.

– Kyllä ydinkeskustasta oltiin ylpeitä, koska siitä alueesta on paljon kuvia. Sitten taas Sahanperästä ei ole juurikaan kuvia, alueellahan oli vähän huono maine. Oli alkoholin myyntiä ja kaikenlaista.

Kuvia löytyy esimerkiksi Yhdysvaltain presidentiksi valitun Lyndon B. Johnsonin Rovaniemen vierailusta. Rovaniemeläiset alkoivat totutella kansainvälisiin vieraisiin, joiden käyntikohteisiin kuului tuolloin muun muassa kuuluisa Raanupirtti Oikaraisessa.