Ministeriö vahvisti: KYSin yli 160 miljoonaa euroa maksava rakennusurakka voi jatkua – pääsairaalan uudistyöt etenevät pian uuteen vaiheeseen

Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi joulun alla poikkeusluvan, jonka turvin investointi voi jatkua.

Kuopion yliopistollinen sairaala
KYSin Puijon sairaalan aluetta vuonna 2017.
Tältä näytti Uusi Sydän -työmaalla vuonna 2017. Vasemmalla oleva vuodeosastorni on tarkoitus purkaa vuonna 2025.Joonas Nieminen / Yle

Kuopion yliopistollisen sairaalan jättiurakka, pääsairalaan uudistaminen jatkuu uuden poikkeusluvan turvin.

Sairaala-alueella on käynnissä neljässä vaiheessa toteutettava Uusi Sydän -hanke, joka alkoi vuonna 2017. Sairaalan sisäpihalle valmistuva uudisrakennus otetaan käyttöön helmikuun lopussa ja KYS haki sosiaali- ja terveysministeriöltä poikkeuslupaa seuraaviin vaiheisiin.

Ministeriö päätti joulun alla, että hanke voi jatkua uuden vuodeosasto- ja poliklinikkarakennuksen rakentamiseen ja entisen peruskorjaamiseen. Uudisrakennuksen rakentaminen alkaa heti loppiaisen jälkeen pääsairaalan ja sädesairaalan välisellä alueella.

– Sairaalan toiminnan kehittämisen kannalta on oleellisen tärkeää päästä etenemään saumattomasti seuraaviin vaiheisiin, sanoo hankejohtaja Juhani Kouri KYSiltä sairaalan tiedotteessa.

Uusi Sydän -hanke maksaa noin 164 miljoonaa euroa ja sen on määrä jatkua vuoteen 2025 saakka.

Suomessa on voimassa poikkeuslaki, jonka mukaan yli viiden miljoonan euron sote-investointeihin on saavata ministeriön lupa.

Laki on voimassa toistaiseksi vuoteen 2022 asti. Tämän vuoksi sosiaali- ja terveysministeriö ei vielä voinut myöntää jatkolupaa hankkeen viimeiselle vaiheelle, jossa purettaisiin vanha vuodeosastotorni ja rakennettaisiin kulkuyhteydet uudisrakennuksesta sairaalan muihin osiin.