Hyppää sisältöön

Polttoaineiden hinnat pomppasivat selvästi – pääkaupunkiseudulla litrahintaan jopa kymmenen sentin korotus

Muun muassa biovelvoitteen osuuden kasvu nostaa polttoaineen hintaa.

Pääkaupunkiseudulla bensiinin litrahintaan tuli tänään jopa kymmenen sentin korotus. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Tankkaaminen on tänään torstaina ollut selvästi kalliimpaa kuin vielä eilen uudenvuodenpäivänä.

Monin paikoin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla dieselin hinta nousi vuorokaudessa yli kymmenen, jopa 12 senttiä litralta noin 1.50 euroon litralta. Vielä viime vuoden viimeisinä päiviä dieselin litrahinta oli alle 1.40 euroa, paikoin jopa noin 1.37 euroa.

Vastaavasti 95E-bensiinin hinta on noussut vajaasta 1.50 eurosta noin 1.60 euroon ja 98E-bensiinin hinta 1.57 eurosta jopa 1.74 euroon.

ST1:n myynti- ja markkinointijohtaja Mikko Reinekarin mukaan nopeaa nousua selittää monta syytä: öljyn maailmanmarkkinahintojen muutos, lopputuotteiden hinnat maailmanmarkkinoilla, verotus, logistiikka ja paikallinen kilpailu.

– Kun tässä on ollut pitkät pyhät taustalla, niin arjen koitettua pitemmän ajan markkinahinnat ovat päätyneet tolppiin, Reinekari kertoo.

Tavallisesti markkinoilta johtuvia muutoksia hintoihin tulee noin viisi kertaa viikossa.

Suurimpana muuttuvana tekijänä Reinekari pitää kuitenkin paikallista kilpailua.

– Sen takia hinnat saattavat kerralla liikkua suuntaan tai toiseen aika voimakkaasti. Ja sitähän tämä päivittäin on. Yhtenä päivänä ylös ja toisena alas.

ST1:n Reinekari muistuttaa kuitenkin, ettei tämä yhden päivän muutos ole mitenkään poikkeuksellista. Se vain sattui vuodenvaihteeseen.

– Kyllähän nuo hinnat monin paikoin arkenakin näin voimakkaasti liikkuvat.

Myös Nesteellä ollaan samoilla linjoilla. Maailman muutokset tuntuvat Suomessa. Eniten vaikuttavat tekijät ovat paikallinen kilpailu ja öljyn hinta ja vähiten valuuttakurssit.

– Nyt viimeisen kahden viikon aikana raakaöljyn hinta on noussut ja se on aiheuttanut paineita kuluttajahintoihin, kertoo Nesteen Suomen verkosto- ja kuluttajamyynnistä vastaava johtaja Katri Taskinen.

Biovelvoitteen nousu tuntuu kukkarossa

Myös biopolttoaineiden osuuden nousu tuntuu hinnossa. Käytännössä jakeluyhtiöiden myymästä polttoaineesta 20 prosenttia pitää olla biotuotettua. Ennen vuodenvaihdetta velvoite oli 18 prosenttia.

– Se tarkoittaa sitä, että lopputuotteessa olevat hintavat uusiutuvat komponentit nostavat määriään. Ne ovat aika paljon kalliimpia kuin perinteiset fossiiliset komponentit. Se näkyy hinnoissa.

Nesteen Katri Taskinen ei kommentoi velvoitteen aiheuttamaa muutosta jälleenmyyntihintoihin, mutta muistuttaa, että velvoitteen toteuttaminen on helppo toteuttaa.