Oikeuskansleri ei ryhdy toimiin Pekka Haavistosta tehdyissä al-Hol-kanteluissa

Oikeuskansleri ei tutki asiaa, koska se on vireillä eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.

Pekka Haavisto
Pekka Haavisto
Pekka Haavisto eduskunnan vuoden 2019 viimeisessä täysistunnossa Helsingissä 20. joulukuuta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Oikeuskansleri ei ryhdy toimenpiteisiin liittyen ulkoministeri Pekka Haavistosta (vihr.) tehtyihin kanteluihin al-Hol-asiassa.

Oikeuskansleri kertoo päätöksessään, ettei tutki Haaviston toimia, koska asia on vireillä eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.

Haavistosta on tehty oikeuskanslerille 2.–23. joulukuuta useita kanteluita, jotka liittyvät Syyrian al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten kotiuttamista koskevaan asiakokonaisuuteen. Kanteluita on tehty erityisesti ulkoministeriön virkamiehen väitetystä painostamisesta ja siirrosta toisiin tehtäviin.

Perustuslakivaliokunta aloitti tutkinnan Haaviston toimien lainmukaisuudesta 20. joulukuuta kymmenen kansanedustajan tekemän muistutuksen takia. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti oli tuolloin valiokunnan kuultavana. Kuulemisessa käytiin läpi tahojen välistä työnjakoa.

Nyt Pöysti sanoo STT:lle, että ministerin osalta perustuslakivaliokunnan selvittämä ministerivastuuasia on kattava.

– Jos ilmenee jotain sellaista, mitä ei ole perustuslakivaliokunnassa käsittelyssä, luonnollisesti laillisuusvalvojilla on siltä osin asiaa mahdollisuus selvittää, Pöysti sanoo.

Parisenkymmentä kantelua al-Hol-kokonaisuudessa

Oikeuskansleri kuitenkin tutkii ulkoministeriön virkamiesjohdon menettelyn al-Hol-asiassa. Pöysti kertoo STT:lle, ettei hän tässä kohtaa selvitystä halua ottaa kantaa yksityiskohtiin, mutta asiaan liittyy muun muassa ministeriön johtamiseen ja työilmapiiriin liittyviä kysymyksiä.

Pöysti viittaa julkisuudessa esitettyihin syytöksiin ulkoministerin johtamistavasta ja ministeriössä vallitsevasta ilmapiiristä. Myös ulkoministerin esikunta on käsittelyssä mukana.

Myös poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen menettely on oikeuskanslerin tutkittavana. Oikeuskanslerille tulleissa kanteluissa on esitetty, että Kolehmainen olisi mahdollisesti antanut virheellistä informaatiota eduskunnan hallintovaliokunnalle. Pöysti luonnehtii esitettyjä väitteitä "yleisluontoiseksi".

Pöystin mukaan oikeuskanslerinvirasto on toistaiseksi saanut al-Hol-kokonaisuuteen liittyen parisenkymmentä kantelua.

Perustuslakivaliokunta kokoontuu käsittelemään Haavistosta tehtyä muistutusta 14. tammikuuta. Valiokunta kuulee tuolloin Haaviston lisäksi konsulipäällikkö Pasi Tuomista ja valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaista.

Haaviston on väitetty siirtäneen Tuomisen pois tehtävästään al-Holin suomalaisten kotiuttamiseen liittyvien mielipide-erojen takia.

Lue myös:

Näin kiista al-Holin suomalaisista on edennyt – Tämän kaiken tiedämme kohun vaiheista

Oikeuskansleri tutkii ulkoministerin ja ulkoministeriön toimet al-Holin leiriläisten siirtoa koskevassa jupakassa

Haavistolta uusi selvitys al-Holin lasten asiassa: painottaa tarkistaneensa toimien laillisuuden moneen kertaan

Ulkoministeriön ammattijärjestö vaatii Haavistolta selitystä konsuliosaston päällikön siirrolle: "Tämä on henkilöstön hätähuuto"

Ulkoministeri Haavisto: Pyysin anteeksi konsulipäällikkö Pasi Tuomiselta, hän on tervetullut jatkamaan tehtävässään