Hyppää sisältöön

Sähköliiton tukilakot jatkuvat – osapuolilla eri näkemykset siitä, jäävätkö kotitaloudet ja sairaalat ilman kaukolämpöä

Sähköliiton puheenjohtajan mukaan tukilakot on suunnattu Teknologiateollisuuden jäsenyrityksiä vastaan.

Työntekijä seuraa näyttöjä Kokkolan Energian sähkötuotantolaitoksen valvomossa. Työriidassa on kyse siitä, kenellä on oikeus edustaa Sähköliiton jäseniä työpaikoilla. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Sähköliiton tukilakot jatkuvat tänään kello kymmeneltä illalla. Energiateollisuus julkaisi tänään tiedotteen (siirryt toiseen palveluun), jossa se varoittaa Sähköliiton tukilakkojen seurauksista.

Työmarkkinoista vastaavan johtajan Kari Laaksosen mukaan lakkojen takia kaukolämmön piirissä olevat kiinteistöt ja jopa sairaalat voivat jäädä ilman lämmitystä.

– Tämä koskee niin kotitalouksia, sairaaloita ja muitakin palvelulaitoksia. Tukilakot voivat katkaista energian toimitukset myös asiakkaina olevilta yrityksiltä ja keskeyttää näissä tuotannon, Laaksonen toteaa Energiateollisuuden tiedotteessa.

Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti kiistää Ylelle Energiateollisuuden esittämät väitteet. Väntin mukaan sairaalat tai kotitaloudet eivät kuulu lakon vaikutusten piiriin.

– Me olemme rajanneet kaikki hengen ja terveyden turvaamiseen liittyvät työt työtaistelun ulkopuolelle. Kaukolämpö ei katkea myöskään kotitalouksilta, Väntti sanoo.

Väntti korostaa, että työtaistelutoimet on suunnattu Teknologiateollisuuden jäsenyrityksiä vastaan ja toimet on rajattu sen mukaisesti.

Energiateollisuus epäilee, että lämmön saajia voisi erotella

Energiateollisuuden Kari Laaksonen suhtautuu epäillen siihen, että Sähköliitto pystyisi erottelemaan sairaalat ja kotitaloudet yrityksistä kaukolämpöä toimittaessaan.

– Yrityksistä tuli se näkemys, että kun lämpöä toimitetaan, se menee asiakkaille niitä sen kummemmin lajittelematta. Totta kai on positiivista, jos asia on mahdollista järjestää toisin, Laaksonen sanoo.

Laaksonen kiistää, että Energiateollisuus olisi turhaan pelotellut kansalaisia.

– Se oli ja on yritysten suuri huoli, että näinkin voi käydä. Meille ei ainakaan ole ilmoitettu sellaisia rajauksia, että tietyt toimet ja omakotitalot jäisivät ulkopuolelle, Laaksonen toteaa.

Energiateollisuus kertoo, että lakkojen piirissä ovat Aurora Tornio Oy, Kokkolan Energia Oy, VSV Energia Oy ja Tornion Voima Oy.

Sähköliiton neliviikkoiseksi suunnitellun lakon piti päättyä tänään torstaina, mutta sitä jatkettiin uudella neljän viikon jaksolla, eli päättymispäiväksi on ilmoitettu 30. tammikuuta.

Työriidassa ei ole kyse työehdoista vaan siitä, kenellä on oikeus edustaa Sähköliiton jäseniä työpaikoilla.

Korjaus 2.1.2020 klo 16.24: Väntti korostaa, että työtaistelutoimet on suunnattu Teknologiateollisuuden jäsenyrityksiin, ei Energiateollisuuden jäsenyrityksiin.

Lue aiheesta lisää:

.
.