1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Yhdysvaltain pörssivuosi alkoi uusilla ennätyksillä – Suuryritysten osakkeiden arvo on kymmenessä vuodessa lähes viisinkertaistunut

Analyytikkojen mukaan yritysten tulosodotukset viittaavat vauhdin hidastumiseen tänä vuonna.

Kuva: Alba Vigaray / EPA

WASHINGTON Yhdysvaltain osakemarkkinat ovat aloittaneet vuoden 2020 siitä mihin viime vuoden lopettivat. Ilotulitukseen.

Wall Streetin kolme keskeistä indeksiä - Dow Jones, teknologiayhtiöiden Nasdaq ja 500 suuryrityksen S&P 500 - nousivat torstaina uusiin ennätyslukemiinsa. Eniten, kaikkiaan 330 pistettä, nousi Dow Jones, joka komeili pörssipäivän päätteeksi lukemassa 28 868,80. Kaupaksi kävivät erityisen hyvin teknologiaosakkeet, varsinkin puolijohdeyritysten osakkeet.

New Yorkin pörssikasvu on hetkellisiä notkahduksia lukuunottamatta jatkunut yli vuosikymmenen. S&P nousi vuoden 2009 alun ja vuoden 2019 lopun välillä yli 2500 pistettä. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että suuryritysten osakkeiden arvo lähes viisinkertaistui tuona ajanjaksona.

Nasdaqin teknologiaosakkeiden arvo nousi pelkästään viime vuonna yli 35 prosenttia.

Kuva: Yahoo Finance/ Thomas Wilburn NPR, Harri Vähäkangas / Yle

Kauppasopu Kiinan kanssa piristää

Presidentti Donald Trump kertoi tiistaina, että Yhdysvallat ja Kiina allekirjoittavat kuun puolivälissä ensimmäisen osan uudesta kauppasopimuksestaan. Sopimuksen sisältöä ei ole vielä julkistettu. Uutinen on piristänyt kaupankäyntiä ja lisännyt uskoa nousukauden jatkumiseen.

Analyytikot kuitenkin toppuuttelevat odottamasta liikoja. Bank of American ja Merrill Lynchin asiantuntijoiden mukaan S&P 500-yhtiöiden tulosodotukset lähikuukausille ovat viime vuosia vaatimattomammat. Bank of American pääekonomisti Savita Subramaniam sanoo CNBC:lla (siirryt toiseen palveluun), että se voi ennakoida heikompaa alkuvuotta myös rahamarkkinoilla.

Tärkeitä talouslukuja julki perjantaina

Kuva Yhdysvaltain talousnäkymistä kirkastuu perjantaina, jolloin julkaistaan sijoittajia kiinnostavia raportteja. Keskuspankki antaa tietoja joulukuun kokouksestaan. Keskuspankki päätti pitää keskeiset korot ennallaan, mutta sijoittajia kiinnostaa, millaista tulevaisuutta johtavat pankkiirit ennustavat.

ISM-instituutti julkistaa raportin Yhdysvaltain valmistavan teollisuuden näkymistä. Kauppaministeriö kertoo rakennusteollisuuden tilasta ja autonvalmistaja GM julkistaa tuoreimmat myyntilukunsa.