Hyppää sisältöön

”Raju isku uusilla pelisäännöillä, Iranin vastaus pelottaa” – Ohjusisku Bagdadiin yllätti myös nukkumaan menossa olleet yhdysvaltalaiset

Puolustusministeri Mark Esperin mukaan Yhdysvallat pelaa nyt Iranin kanssa erilaista peliä, jossa se on valmis iskemään ennalta.

Yhdysvaltain ilmavoimien F-15E Strike Eagle -rynnäkkökoneita Irakin yllä palaamassa Syyriasta syyskuussa 2014. Kuva: Matthew Bruch / USAF

WASHINGTON Tieto Bagdadin lentokentän alueelle ammutuista ohjuksista saavutti Yhdysvaltain itärannikon paikallista aikaa myöhään torstaina. Ensiarviot iskusta olivat yllättyneitä ja jopa pelästyneitä. Kysymys kaikkien huulilla oli, mitä Iran tekee tai ainakin yrittää tehdä nyt.

Kenraali Qassem Suleimania pidettiin mahdollisena Iranin tulevana johtajana. Hänen surmaamisensa oli rohkea sotilaallisstrateginen siirto Yhdysvaltain johdolta, johon sisältyy riskejä.

– Suleimani oli epäilemättä Yhdysvaltain vihollinen. Kysymys kuuluu, teloittivatko amerikkalaiset Iranin toiseksi mahtavimman miehen ilman kongressin suostumusta ja lisäsivät suuren alueellisen sodan vaaraa, demokraattisenaattori Chris Murphy kysyi Twitterissä.

Kongressin edustajainhuoneen puheenjohtaja, demokraattien Nancy Pelosi piti presidentti Donald Trumpin tapaa toimia vääränä. Trumpin olisi Pelosin mielestä ehdottomasti pitänyt pyytää kongressilta lupa iskuihin.

– Iskut saattavat johtaa väkivallan lisääntymiseen vaarallisella tavalla, Pelosi sanoi.

Demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Elizabeth Warren kommentoi iskua Twitterissä. Warrenin mukaan Suleimani oli murhaaja, joka oli vastuussa tuhansian ihmisten kuolemasta. Hänen surmaamisensa oli kuitenkin Warrenin mukaan holtiton teko, joka lisää uusien kuolemantapausten todennäköisyyttä.

Republikanisenaattori Jim Risch sanoi uskovansa, että Suleimanin kuolema oli oikea viesti Iranin johdolle Yhdysvaltain kyvystä iskeä ja Irakille siitä, että tulevaisuus on irakilaisten omissa käsissä. Myös republikaanisenaattori Marco Rubio piti Trumpin määräämiä iskuja oikeana tapana rangaista Irania.

”Joukkomme ovat nyt vaarassa”

Demokraattisenaattori Richard Blumenthal, joka istuu senaatin puolustusvaliokunnassa, sanoi pelkäävänsä nyt Iranin vastausta ja aseellista konfliktia alueella.

– Suleimani oli vihollisemme. Mutta tämä siirto saattaa johtaa vakavimpaan sotilaalliseen yhteenottoon vuosikymmeniin, Blumenthal varoitti.

Republikaanisenaattori Cory Gardner, joka on senaatin ulkoasiainvaliokunnan jäsen, piti Trumpin päätöstä iskeä oikeana. Hän kuitenkin toivoi presidentin päättävän jatkosta kongressin kanssa ja kehotti hallintoa valmistautumaan Iranin mahdollisiin vastatoimiin. Gardner arveli Lähi-idässä olevien yhdysvaltalaisjoukkojen tarvitsevan nyt erityistä suojelua.

Ennaltaehkäisevät iskut uusi strategia

Puolustusministeri Mark Esper sanoi Yhdysvaltain olevan valmis estämään ennalta Iranin mahdolliset iskut.

– Pelisäännöt ovat muuttuneet. Olemme valmiita tekemään sen mikä on välttämätöntä joukkojemme, intressiemme ja liittolaistemme suojelemiseksi alueella, Esper sanoi Pentagonissa.

Laajempaa kommenttiaaltoa iskuun on odotettavissa vasta perjantaiaamuna, sillä kongressi on lomalla. Esimerkiksi demokraattien presidentiksi pyrkivä Bernie Sanders päätti nukkua yön yli ennen kuin lähti sanailemaan julkisesti presidentti Donald Trumpin määräämästä iskusta.

Trump ei kommentoinut verekseltään määräämäänsä iskua.