Lapin rajatilanne viime vuonna rauhallinen

Lapin ulkorajaliikenne väheni hieman toissa vuodesta, rikoksien ja rikkomusten määrä putosi kolmannekseen.

rajavalvonta
Rajavartija Sallan raja-asemalla.
Suurin osa rikoksista ja rikkomuksista havaittiin Raja-Joosepin ja Sallan raja-asemilla. Kuvituskuva.Uula Kuvaja

Lapin rajatilanne oli viime vuonna rauhallinen. Ulkorajaliikenteen määrä väheni hieman toissa vuodesta, tosin Itärajan rajanylitysliikenne oli maarajoilla hienoisessa kasvussa.

Sallan rajanylityspaikan kautta rajan ylitti yli 120 000 henkilöä, noin 5 prosenttia vähemmän kuin toissa vuonna. Raja-Joosepissa rajan ylitti lähes 81 000 henkilöä, lähes 10 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Venäläisten osuus henkilöliikenteestä oli Sallassa lähes 57 prosenttia ja Raja-Joosepissa lähes 80 prosenttia.

Lapin lentoasemilla Schengen-alueen ulkorajaliikenne väheni yli 7 prosenttia toissa vuoteen verrattuna. Henkilöliikenne laski kaikilla muilla Lapin rajavartioston valvomilla lentoasemilla paitsi Enontekiöllä, missä kasvua oli lähes 10 prosenttia. Laskua selittää lentoyhtiö Thomas Cookin konkurssi ja sen vuoksi peruuntuneet lennot.

Myös Lapin rajavartioston käsittelemien rikosasioiden määrä väheni viime vuonna. Toissa vuonna havaittuihin rikoksiin ja rikkomuksiin verrattuna niiden määrä on pudonnut kolmannekseen. Yleisimmin kyseessä oli ulkomaalais-, paljastinlaite- tai liikennerikkomus. Suurin osa rikoksista ja rikkomuksista havaittiin Raja-Joosepin ja Sallan raja-asemilla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).