Hyppää sisältöön

Palokuolemien määrä rikkoi taas ennätyksen – hyvään suuntaan

Savuke oli edelleen yleisin syy tulipalojen syttymiseen.

Tulipalossa vaurioitunut Kaurialan koulu kuvattuna 2. tammikuuta. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Palokuolemien määrä pysyi viime vuonna alustavien tietojen mukaan edelleen ennätyksellisen alhaisena, kertoo Pelastusopisto (siirryt toiseen palveluun). Tämän hetken tieto on, että tulipaloissa kuoli 49 ihmistä, mikä tarkoittaa yhdeksää palokuolemaa miljoonaa asukasta kohti.

Ennätys rikottiin edellisen kerran vuonna 2018, jolloin kirjattiin tilastohistorian tuolloin alhaisin lukema, 51 palokuolemaa.

Palokuolemien määrä on vähentynyt yli puolella vuodesta 2007, jolloin tulipaloissa kuoli peräti 109 ihmistä.

Pelastusopiston mukaan palokuolemien määrää on saatu vähennettyä lainsäädännön ja pelastustoimen turvallisuusviestinnän avulla.

Pelastusopiston tutkimusjohtajan Esa Kokin mukaan palokuolemien määrää ovat vähentäneet erityisesti tiukentuneet vaatimukset palovaroittimien käytössä.

Vuoden 1999 alussa tuli voimaan palovaroitinpakko jokaisessa kodissa ja vuoden 2010 tammikuussa astui voimaan asetus, jonka mukaan asuntojen jokaisen kerroksen alkavaa 60 huoneneliötä kohden tulee olla vähintään yksi palovaroitin.

– Tämä näkyy siinä, että esimerkiksi makuuhuoneissa syttyneitä, kuolemaan johtaneita paloja on huomattavasti vähemmän kuin aikaisemmin. Ihmiset ovat alkaneet asentaa palovaroittimia makuuhuoneisiinkin.

– Myös itsestään sammuvien savukkeiden pakollisuus näkyy selkeästi ylipäänsä asuntopalojen määrän vähenemisenä, Kokki lisää.

Itsestään sammuvat savukkeet tulivat Suomessa pakolliseksi huhtikuun alusta 2010.

Viime vuoden palokuolemien uhreista 15 oli naisia ja kaikista kuolemantapauksista 42 tapaturmaisia.

Itsestään sammuvien savukkeiden pakollisuudesta huolimatta tupakka oli edelleen yleisin syy tulipalojen syttymiseen. Muita olivat esimerkiksi sähkölaitteen vikaantuminen tai palon sytyttäminen tahallaan.

Alustavat tiedot ovat pelastuslaitoksen toimenpiderekisteristä, ja ne perustuvat palontutkintatietoihin. Määrät tarkistetaan poliisin rekisteristä helmikuussa.