1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkailu

Lapin matkailu takoo taas ennätystä – Ranualla ja Rovaniemellä kovat kasvuluvut

Yöpymiset ovat nousseet myös esimerkiksi Inarissa, Muoniossa, Kemissä ja Sodankylässä. Sen sijaan Kittilässä ja Kolarissa niitä on hieman edellisvuotta vähemmän.

matkailu
Ranualla matkailu kasvaa voimakkaasti. Kuvassa Arctic Guesthouse & Igloos -yrityksen siirrettävä iglu, jonka kyydissä on joulupukki.
Matkailu on kovassa nosteessa Rovaniemen kupeessa sijaitsevalla Ranualla. Kuvassa ranualaisen Arctic Guesthouse & Igloos -yrityksen siirrettävä iglu, jonka kyydissä istuu joulupukki.Pete Karttunen

Lapin matkailu näyttää rikkovan ennätyksen jälleen tänä vuonna. Lapin majoitusliikkeissä oli viime vuoden tammi-marraskuussa yhteensä 2,6 miljoonaa yöpymistä, mikä on lähes neljä prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Marraskuussa kasvu jäi kuitenkin vaatimattomaksi, vain 0,4 prosenttiin.

Täpärä enemmistö eli 53 prosenttia tammi-marraskuun majoittumisista oli kotimaisten matkailijoiden. Ulkomaisten yöpymiset ovat kasvaneet hieman enemmän kuin suomalaisten. Ulkomailta Lapissa on vierailtu eniten Saksasta, Ranskasta ja Iso-Britanniasta.

Edellisvuonna eli vuonna 2018 yöpymisiä oli yhteensä kolme miljoonaa, mikä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Joulukuussa 2018 yöpymisiä oli lähes 490 000, joten vähintään samaan määrään yltäminen tietäisi aiemman ennätyslukeman eli kolmen miljoonan yöpymisen ylittymistä.

Tilastokeskus julkaisee koko viime vuoden majoitustilastot tammikuun lopussa.

Rovaniemellä paljon kiinalaisia

Esimerkiksi Rovaniemellä majoittumiset ovat kasvaneet tammi-marraskuussa 2019 runsaat 12 prosenttia. Rovaniemellä rekisteröityjä yöpymisiä oli jälleen eniten Lapissa, runsaat 600 000. Rovaniemellä yön viettäneistä 60 prosenttia oli ulkomaalaisia. Heistä suurin ryhmä ovat kiinalaiset, joiden jälkeen tulevat ranskalaiset, saksalaiset ja venäläiset.

Kasvua kirjattiin myös esimerkiksi Inarissa, Muoniossa, Kemissä ja Sodankylässä. Lapin kovin nousu yöpymisissä oli Ranualla, lähes 50 prosenttia, mutta majoitusvuorokausien määrä oli pienimpiä tilastosta löytyvistä Lapin paikkakunnista. Tilastossa on 13 Lapin paikkakuntaa.

Kittilässä ja Kolarissa yöpymisiä taas on hieman vähemmän kuin viime vuonna. Sekä kotimaisten että ulkomaisten vieraiden määrässä oli lievää laskua näissä matkailukeskuksissa.

Lapin lisäksi matkailulla menee hyvin myös muualla maassa. Koko maassa rekisteröityneet yöpymiset nousivat tammi-marraskuussa neljä prosenttia. Yhteensä Suomen majoitusliikkeissä kirjattiin tuona aikana 21 miljoonaa yöpymistä. Esimerkiksi Helsingissä oli 4,1 miljoonaa yöpymistä, mikä oli kahdeksan prosenttia edellisvuoden vastaavaa aikaa enemmän.

Tilastot eivät kerro koko totuutta

Luvut ovat Tilastokeskuksen ennakkotietoja. Ne on kerätty hotelleista ja muista majoitusliikkeistä, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa tai sähköpistokkeella varustettua matkailuvaunupaikkaa. Luku ei anna täydellistä kuvaa kaikista Lapissa käyvistä, sillä tilastoissa ei ole esimerkiksi kaikkia mökkejä eikä Airbnb-verkkopalvelun kautta majoittuneita.

Majoitustilastoissa eivät näy myöskään useimmat joulun aikaan tilauslennoilla Lappiin päivämatkalle saapuvat. Lappiin joulukuussa varattuja tilauslentoja peruttiin yli sata, kertoi Lapin rajavartiosto torstaina. Vähennys johtui matkanjärjestäjä Thomas Cookin konkurssista, joka tapahtui viime syyskuussa.

Lue seuraavaksi