1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Yhdysvaltain iskuista odotetut seuraukset: Öljyn ja kullan hinnat lähtivät nousuun, pörssit laskuun

Euron kurssi ei juuri heilahtanut iskusta. Japanin "turvavaluutta" jeni vahvistui.

Iran
Öljykenttä Irakissa.
Öljykenttä Irakin Basrassa. Iskun vaikutuksia öljyn tuotantoon ja hintaan koko Lähi-idässä seurataan herkeämättä.Haider al-Assadee / EPA

Öljyn hinta on noussut välittömästi Yhdysvaltojen Irakissa tekemän ohjusiskun jälkeen.

Yhdysvallat iski varhain perjantaiaamuna Bagdadin lentokentälle. Iskussa kuoli Iranin vallankumouskaartin Quds-erikoisjoukkojen komentaja Qassem Suleimani.

Raakaöljyn hinta on noussut iskun jälkeen noin neljä prosenttia. Tynnyri raakaöljyä maksoi perjantaina iltapäivällä vajaat 69 dollaria, kun hinta torstaina oli runsaat 66 dollaria.

Öljy on nyt kalleimmillaan noin puoleen vuoteen, mutta edelleen selvästi halvempaa kuin vuonna 2018. Tuolloin raakaöljyn hinta pysytteli pitkään 70–80 dollarissa tynnyriltä.

Myös kulta, jeni ja pörssit reagoivat heti

Epävakaus vähentää riskinottohalukkuutta markkinoilla.

Pörssikurssit ovat kääntyneet laskuun Aasiassa ja Euroopassa. Myös Yhdysvaltain futuurit ovat laskussa, kertoo aamun tilannetta seurannut Nordean analyytikko Lotta Lähteenmäki.

Öljyn hinnannousun lisäksi isku tuntui lähes välittömästi niin sanotuissa "talouden turvasatamissa", joihin luetaan muun muassa kulta ja Japanin valuutta jeni.

Kullan hinta nousi perjantaina prosentin verran noin 1 550 dollariin unssilta. Kullan hinta on muutenkin ollut viime kuukaudet nousussa, ja on nyt ylimmillään sitten alkuvuoden 2013. Jenin kurssi vahvistui dollariin nähden noin puoli prosenttia. Vakaan jenin suosio perinteisesti nousee, jos dollarin kurssi on uhattuna.

Euron kurssissa suhteessa dollariin ei perjantaiaamuna tapahtunut merkittäviä muutoksia. Sen sijaan virtuaalivaluutta Bitcoinin kurssi on vahvistunut runsaat kaksi prosenttia (siirryt toiseen palveluun).

Analyytikko: Reaktiot maltillisia

S-Pankin päästrategi, Yhdysvaltain talouden hyvin tunteva Lippo Suominen pitää reaktioita maltillisina.

– Isoin reaktio on ollut pomppu öljyn hinnassa. Iran ei kuitenkaan enää kuulu tosi isoihin tuottajiin maailmanmarkkinoilla, mikä varmasti vaikuttaa siihen että reaktiot ovat olleet melko rauhallisia, Suominen sanoo.

Suominen muistuttaa, että alueen jännitteet ovat olleet tiedossa, erityisesti siitä lähtien kun Saudi-Arabian öljynjalostamoihin iskettiin syyskuussa.

Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasuhteet ovat kuitenkin olleet normalisoitumassa, ja Ison-Britannian EU-ero Brexit näyttää selkeämmältä kuin muutama kuukausi sitten. Tähän nähden isku on maailmantaloudelle kuin märkä rätti kasvoille. Isku on uusi muistutus riskeistä.

Suominen ei usko, että perjantain aikana nähdään isoja heilahteluja.

Kaikki riippuu nyt siitä, mitä Iran ja Yhdysvallat tekevät seuraavaksi.

Päivitetty 3.1. klo 16.15 hintojen ja kurssien kehitys aamun jälkeen.

Lue myös:

Trumpin mukaan Yhdysvallat ei halua sotaa – USA lähettää 3 000 sotilasta Lähi-itään lisääntyneen uhan vuoksi

Miten Iran reagoi Yhdysvaltain iskuun? Asiantuntijat pitävät kriisin kiristymistä todennäköisenä

”Raju isku uusilla pelisäännöillä, Iranin vastaus pelottaa” – Ohjusisku Bagdadiin yllätti myös nukkumaan menossa olleet yhdysvaltalaiset

Lue seuraavaksi