Keminmaan kunnantalon remonttisuunnitelma huolestuttaa kuntalaisia – Kuntalaisaloitteella vaaditaan suunnitelman jäädyttämistä

Aloitteella on niin paljon allekirjoittajia, että kunnan on otettava se käsittelyyn.

kuntalaisaloitteet
Keminmaan kunnantalo ei ole käytössä kosteusvaurioiden vuoksi
Keminmaan kunnantalo ei ole käytössä kosteusvaurioiden vuoksi.Jarno Tiihonen / Yle

Keminmaassa on tehty kuntalaisaloite kunnantalon remonttisuunnitelman laittamisesta jäihin.

Keminmaan kunnanvaltuusto päätti joulukuussa, että C-siipeä ei puretakaan, vaan koko talo peruskorjataan. Valtuusto perustelee purkamispäätöksen kumoamista sillä, että C-siipeen saadaan tilat nuorisolle ja vanhuksille.

Nuorison haluamia laitteita ei voi asentaa valtuustosaliin

Kuntalaisaloitteen laadinnassa mukana ollut Keminmaalaisten Parhaaksi -ryhmän varavaltuutettu Ilpo Varonen kyseenalaistaa perusteet.

Varonen kertoo, että nuorisovaltuusto esitti kantansa valtuuston kokouksessa 12. joulukuuta.

– He eivät nähneet, että korjattava valtuustosiipi soveltuisi heidän käyttöönsä. Nuoriso ei tee tyhjällä lattialla mitään. He haluavat sinne ilmakiekkoa, biljardipöydän ja muita laitteita. Niitä ei voi asentaa valtuustosaliin, koska ne pitäisi siirtää valtuuston kokouksen ajaksi pois, Varonen sanoo.

Ikäihmisten kanta on Varosen mukaan ympäripyöreä.

– Heiltä ei tullut kunnollista kantaa. Heille sopii riittävä tila, jossa he voivat kokoontua, Varonen kertoo.

Kunnan on käsiteltävä aloite

Kuntalaisaloitteen on allekirjoittanut vajaat 200 kuntalaista, mikä riittää siihen, että kunnan on käsiteltävä asia puolen vuoden sisällä. Kuntalaisaloite on käsiteltävä, jos vähintään 2 prosenttia kuntalaisista allekirjoittaa sen.

Valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies Markku Mölläri kertoo, että aloite ei kuitenkaan estä sitä, että kunta vie remonttia eteenpäin valtuuston päätöksen mukaan.

Möllärin mukaan kuntalaisaloitteita tehdään koko maassa kymmeniä vuosittain.

Koko talon remontin arvioitiin alun perin maksavan 7,7 miljoonaa euroa. Sen jälkeen se supistettiin 6,15 miljoonaan ja joulukuussa valtuusto päätti, että peruskorjaus toteutetaan 5 miljoonalla.

Aloitteessa viitataan asiantuntijalausuntoihin, joiden mukaan remontilla ei voida taata sitä, että ei takaa sitä, että rakennus saadaan täysin kuntoon, terveelliseksi ja turvalliseksi.

Siinä ehdotetaan taloudellisempien ja ennen kaikkea kestävämpien vaihtoehtojen kartoittamista.

Lue lisää: Keminmaan kunnantalon peruskorjaus ei helposti onnistu 5 miljoonalla – "En uskaltaisi itse ottaa riskiä, että osa jätetään korjaamatta"

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).