1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: liikkumis- ja syömistavat kulkevat usein rinnakkain

Etenkin miehillä liikunnan vähentäminen on yhteydessä ravinnon laadun huonontumiseen.

hyvinvointi
Mies lenkkeilee metsässä.
Liikunnan vähentäminen johtaa usein myös ravintotottumusten muuttumiseen.Henrietta Hassinen / Yle

Naisilla liikunnan aloittaminen lisää kasvisten ja hedelmien syöntiä aikuisiällä, miehillä liikunnan väheneminen vaikuttaa ravinnon laadun huonontumiseen.

Paljon liikuntaa harrastavat syövät enemmän ja useammin kasviksia ja hedelmiä kuin vähemmän liikkuvat, selviää Jyväskylän yliopiston tutkimuksesta. Sekä jo lapsena alkanut säännöllinen liikunnallisuus että liikunnan lisääminen myöhemmässä elämänvaiheessa ovat yhteydessä kasvisten ja hedelmien suurempaan syömiseen.

Erityisesti naisten kohdalla liikunnan lisääminen aikuisiällä näyttää lisäävän myös kasvisten ja hedelmien käyttöä, ja etenkin miesten osalta liikunnan vähentäminen on yhteydessä ravinnon laadun huonontumiseen. Murrosikäisillä sekä liikunnan harrastaminen että kasvisten ja hedelmien syöminen usein vähenevät, mutta silloinkin liikunnalliset nuoret syövät niitä enemmän kuin vähemmän liikkuvat.

Yliopiston tiedotteessa muistutetaan, että kahden terveyttä edistävän tavan heikkeneminen voi olla merkittävä riski terveydelle. Tutkimukseen osallistunut väitöskirjatutkija Irinja Lounassalo pitääkin tärkeänä, että terveystapojen samanaikainen muuttuminen huomioitaisiin terveysneuvonnassa jo kouluiästä lähtien.

– Kun esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaiset tai liikuntakeskusten personal trainerit pyrkivät tukemaan asiakkaittensa liikunnan lisäämistä, olisi luontevaa samalla keskustella ravitsemuksesta, kuten kasvisten ja hedelmien käytöstä. Näin samalla tuettaisiin hyvinvointia niin ravinnon kuin liikunnan osalta, hän sanoo tiedotteessa.

Puolen kilon tavoite ei aina toteudu

nainen syö kasvisruokaa
AOP

Kehityssuunta on tutkimuksen perusteella kokonaisuutena myönteinen. Viimeisimpinä mittausvuosina kasvisten ja hedelmien käytössä oli pientä nousua myös vähemmän liikkuvien ryhmässä. Lounassalon mukaan tutkimustulokset noudattavat Finravinto-tutkimuksen linjaa, jonka mukaan suomalaisten kasvisten ja hedelmien syöminen on lisääntynyt vuosina 1997–2012.

Lisääntymisen taustalla on esimerkiksi kasvisten ja hedelmien entistä parempi saatavuus, ravintosuositusten saama julkisuus sekä ihmisten kasvanut ymmärrys terveellisestä ravinnosta. Lounassalon mukaan likimainkaan jokainen suomalainen ei kuitenkaan syö kasviksia ja hedelmiä ravintosuositusten mukaisesti eli puolta kiloa päivässä.

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten liikunnallisen aktiivisuuden kehittyminen 30 vuoden aikana lapsuudesta aikuisuuteen on yhteydessä kasvisten ja hedelmien syömiseen. Tutkimus on tehty Jyväskylän yliopistossa yhteistyössä Helsingin, Tampereen ja Turun yliopistojen sekä Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiön ylläpitämän LIKES-tutkimuskeskuksen kanssa.

Aineisto on peräisin Lasten sepelvaltimotaudin riskitekijät -pitkittäistutkimuksesta. Vuoden 1980 ensimmäisessä mittauksessa tutkittavat olivat 9–18-vuotiaita ja viimeisimmässä, vuonna 2011 tehdyssä mittauksessa 33–48-vuotiaita.

Lue seuraavaksi