1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lintuharrastus

Tavoitteena nähdä mustalintu tai pilkkasiipi – Pohjois-Pohjanmaalla osallistutaan Suomen vesilintujen laskentaan

Vuodenvaihteessa alkoi myös perinteinen Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen bongauskisa.

lintuharrastus
Svärta
Arkistokuvan pilkkasiipi on yksi pohjoisessa talvehtivista vesilinnuista. Tuija Warén

Suomessa lasketaan talvehtivat vesilinnut nyt jo toista kertaa osana Euroopan laajuista selvitystä. Havaintoja pyydetään lintuja jonkin verran tuntevilta luonnossa liikkujilta.

– Jos tuntee tavallisimmat täällä talvehtivat vesilinnut, voi niitä lähteä laskemaan, sanoo Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen alueella bongaileva lintuharrastaja Esa Aalto.

Laskenta on aloitettu jo viime vuoden puolella, ja havaintoja on aikaa tehdä ainakin ensi tiistaihin 7. tammikuuta asti.

Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellinen yhdistys ry (PPLY) kannustaa kirjaamaan tehdyt havainnot internetin kautta Tiira (siirryt toiseen palveluun)-tietokantaan tai ilmoittamaan yhdistyksen yhdyshenkilöille.

Aallon mukaan pohjoisessa talvehtivia vesilintuja ovat mustalintu, pilkkasiipi, alli, koskelot, joutsenet ja sinisorsa. Myös kahlaaja- ja lokkihavainnot pyydetään ilmoittamaan.

Ensimmäisen kerran vesilintujen talvikannat arvioitiin Suomessa vuonna 2016. Laskennalla selvitetään vesilintujen talvehtivaa kantaa ja tärkeimpiä talvehtimisalueita. Laskennalla seurataan myös kannan muutoksia.

– Koska pesimäalueelta Siperiasta on hankala käydä laskemassa, on se talvehtimisalueella paljon helpompaa, Aalto sanoo.

Suurin osa vesilintulajeista on vähentynyt, ainoastaan sinisorsa- ja joutsenkannat kukoistavat.

– Talvehtivaan porukkaan ei ole tullut Suomeen uusia lajeja. Esimerkiksi valkoposkihanhi ja merimetso ovat uusia tulokkaita Suomessa, Esa Aalto kertoo.

Tammikuun aikana Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisessä yhdistyksessä käydään myös perinteikäs Tammikisa.

Tämä on jo 37. kerta, kun lintuja bongaillaan talvisen kuukauden aikana. Havaintoja voi kerätä koko PPLY:n laskenta-alueelta kuukauden ajan. Myös kuntakohtaiset havaintomäärät summataan yhteen.

Uutena sarjana on kunta-yksilökisa jossa yksi henkilö kerää lajeja yhden kunnan alueelta kisan ajan. Aiemmin kuntakohtaisena yksilökisana oli vain Oulu-sarja.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi