Pohjoisen energiahankkeet eivät saaneet valtion rahaa ensimmäisten joukossa, mutta jättipotti on edelleen mahdollista

40 miljoonan euron rahoituksesta on jakamatta vielä yli 26 miljoonaa. Päätöksiä siitä odotetaan lähiviikkoina.

Valtion tuet
Pyhäsalmen kaivoksen tornit
Pyhäsalmen kaivokseen suunnitellaan ainutlaatuista pumppuvoimalaa, jolle haetaan uuden energian investointitukea. Arkistokuva.Hanna Juopperi / Yle

Maakunnan isot uuden energian hankkeet voivat vielä saada valtion investointitukea, vaikka yli 13 miljoonan euron tukipäätökset on jo tehty.

Työ- ja elinkeinoministeriö päätti joulukuussa kolmen Etelä-Suomeen sijoittuvan hankkeen tuesta. Suurimman lähes 8 miljoonan euron tuen saa Helsingin kaasutus-biojalostamo. Loput miljoonat jaettiin Hangon ja Salon energiahankkeille.

Rahaa on kuitenkin vielä jakamatta yli 26 miljoonaa euroa, jota tavoittelee vielä 12 hanketta. Ministeriöstä ei kerrota syytä tukipäätösten jaottelulle useampaan vaiheeseen, mutta se vahvistetaan, että tässä kuussa on tulossa vielä iso tukipäätös.

Pohjois-Pohjanmaalta investointitukea on haettu Pyhäsalmen kaivoksen pumppuvoimalalle, Haapaveden bioetanolitehtaalle ja nestemäisen biokaasun valmistukseen Oulussa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)