1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanhemmat pakottivat tyttärensä esittämään sokeaa lähes neljän vuoden ajan – huijasivat Kelalta yli 100 000 euroa, myös isä esiintyi sokeana

Käräjäoikeus tuomitsi pariskunnalle ehdotonta vankeutta. Vyyhti alkoi paljastua, kun tytär kertoi lääkärille näkevänsä normaalisti.

huijaus
Helsingin käräjäoikeus
Helsingin käräjäoikeus määräsi pariskunnalle yli kaksi vuotta ehdotonta vankeutta sekä yli 130 000 euroa korvauksia korkoineen.Henrietta Hassinen / Yle

Mies ja nainen huijasivat vuosien ajan avustuksia Kelalta, Helsingin kaupungilta ja Vantaan kaupungilta väittämällä, että mies ja pariskunnan tytär ovat melkein sokeita. Tapauksesta uutisoi perjantaiaamuna Svenska Yle.

Vanhemmat pakottivat teini-ikäisen tyttärensä esittämään näkövammaista lähes neljän vuoden ajan.

Mies ja nainen onnistuivat huijaamaan avustuksia Kelalta kaikkiaan yli satatuhatta euroa. Helsingin käräjäoikeuden mukaan Helsingille aiheutui yli 3 000 euron ja Vantaalle lähes 4 000 euron vahingot.

Tytär kertoi asiasta lääkärille

Vuosia jatkunut huijaus paljastui viime vuoden heinäkuussa, kun perheen tuolloin 19-vuotias tytär kertoi lääkärille, että hän näkee normaalisti. Tytär ei palannut enää vanhempiensa luokse kerrottuaan asiasta lääkärille.

Vanhemmat olivat aloittaneet huijaamisen noin viisi vuotta aiemmin. Perheen isä oli mennyt tuolloin käymään lääkärissä ja saanut uskoteltua, että hän on 90-prosenttisesti sokea.

Mies käytti ulkona liikkuessaan valkoista keppiä ja mustia laseja, mutta kotona ei. Tyttären mukaan isä ei myöskään käyttänyt saamiansa apuvälineitä.

Vanhemmat saivat huijattua miehen näkövammaisuuden perusteella Kelalta erilaisia etuuksia yhteensä noin 60 000 euroa. Vanhemmat saivat toukokuun 2014 ja lokakuun 2019 välillä perusteettomasti sairauspäivärahaa, 16 vuotta täyttäneen vammaistukea, takuueläkettä, kansaneläkettä, lapsikorotusta sekä eläkettä saavan hoitotukea.

Vantaan kaupungilta mies ja nainen huijasivat omaishoidon tukea lähes 4 000 euroa.

Oikeus tuomitsi ehdotonta vankeutta ja vahingonkorvauksia

Vuonna 2015 vanhemmat pakottivat tyttärensä mukaan huijaukseen. Vanhemmat kiristivät tuolloin 15-vuotiasta tytärtä uhkaamalla, että perhe muuttaa takaisin Ukrainaan ja tytär joutuu käyttämään muslimihuivia, ellei tottele vanhempiaan.

Tyttären mukaan huijaus sai alkunsa, kun Ukrainasta Suomeen muuttanut perhe kotiutui usean muuton jälkeen pääkaupunkiseudulle.

Vanhemmat pakottivat tyttären esittämään koulussa ja lääkäreille näkövammaista, jotta perhe saa etuuksia Kelalta ja kaupungilta. Tyttären sosiaaliset suhteet ja koulunkäynti kärsivät tämän vuoksi.

Vanhemmat huijasivat Kelalta tyttären väitetyllä näkövammaisuudella yhteensä yli 42 000 euroa syyskuun 2015 ja heinäkuun 2019 välisenä aikana.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi miehen ja naisen muun muassa törkeistä petoksista kahden vuoden yhden kuukauden ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Lisäksi vanhemmat määrättiin maksamaan tyttärelleen aiheuttamista kärsimyksistä 18 000 euroa sekä kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta 16 000 euroa. Molemmille summille määrättiin myös koronmaksuvelvollisuus.

Lisäksi pariskunta velvoitettiin korvaamaan heidän syykseen luetuilla rikoksilla aiheuttamansa taloudellinen vahinko. Heidät velvoitetaan korvaamaan Kelalle yli 102 000 euroa korkoineen, Vantaan kaupungille yli 3 800 euroa korkoineen sekä Helsingille yli 3 000 euroa korkoineen.

Pariskunta joutuu korvaamaan myös oikeudenkäyntikuluja.

Uutistoimisto STT:n mukaan Kela maksoi vuonna 2018 yli 14,3 miljardin euron edestä erilaisia etuuksia ja väärinkäytösepäilyjä oli 9,6 miljoonan euron edestä. Tapauksia oli yhteensä noin 2 300.

Kela seuraa etuuksien väärinkäytöksiä muun muassa satunnaisotannoilla, tietojärjestelmistä tehdyillä kontrolleilla ja liikamaksuja seuraamalla, STT kertoo.

Lue seuraavaksi