Hyppää sisältöön

Nuoret kimmastuivat: Ensin luvattiin maksuton ehkäisy, sitten päätös sössittiin – "Tämä nakertaa nuorten luottamusta päättäjiin"

Lahtelaisnuoret eivät käsitä, miten muualla itsestäänselvästä asiasta tuli Päijät-Hämeessä floppi.

Siiri Kankainen, Sini Bondarew ja Lassi Svärd aikovat taistella nuorten maksuttoman ehkäisyn puolesta. Kuva: Marjo Pirilä / Yle

Lahtelaiset nuoret ovat tyrmistyneitä. Pitkään näytti siltä, että Päijät-Hämekin tarjoaa alle 25-vuotiaille asukkailleen maksuttoman ehkäisyn. Joulun alla nuijittiin kuitenkin päätös, ettei sitä tule tänäkään vuonna.

– Tämä on tosi tärkeä juttu meille nuorille. Harmi, että se kaatui tällä tavalla. Monet nuoret ovat tosi pettyneitä, sanoo Lahden nuorisovaltuuston 2. varapuheenjohtaja Siiri Kankainen.

Monivaiheisen pallottelun jälkeen selvisi, että alle 25-vuotiaiden ehkäisyvälineisiin ei löytynyt rahaa. Maksuttomasta ehkäisystä on tullut Päijät-Hämeessä esimerkki siitä, miten vaikeaa kuntien yhteinen päätöksenteko voi olla. Vaikka Lahti haluaisikin, muut Päijät-Hämeen kunnat haraavat vastaan.

Lahtelaista Lassi Svärdiä turhauttaa poukkoileva päätöksenteko.

– Tulee fiilis, että meitä nuoria ei kuunnella. Tämä nakertaa nuorten luottamusta päättäjiin.

Lahti – nuorten kaupunkiko?

Lahden nuorisovaltuusto on kannattanut kaupunginvaltuustossa tehtyä aloitetta nuorten maksuttomasta ehkäisystä. Nuorilla oli usko siihen, että aloite etenee toteutukseen asti, koska lahtelaiset valtuutetut kannattivat laajasti asiaa.

– Alku oli jo lupaava. Olisi voinut kuvitella, että asia olisi päätetty maakunnassa yhdessä. Eihän tämä ole vain yhden kunnan asia. Sitten tuli pettymys, sanoo nuorisovaltuuston entinen puheenjohtaja Sini Bondarew.

Oikeastaan nuoret ihmettelevät, miksei maksuton ehkäisy ole jo käytössä Lahdessa. Lahtihan haluaa esiintyä nuorten kaupunkina.

– Olen kuullut muualta Suomesta, että nuorten maksuton ehkäisy on itsestäänselvyys. Aika pöyristyttävää, että täällä ei ole, sanoo Siiri Kankainen.

– Lahti on kuitenkin suuri kaupunki, sen pitäisi näyttää mallia pienemmille, sanoo Lassi Svärd.

Terveydenhoitajat Päivi Takala ja Hanne Orjala oikovat usein vääriä käsityksiä ehkäisystä. Monet luulevat, että kondomi suojaa raskaudelta sataprosenttisesti. Kuva: Marjo Pirilä / Yle

Maksuton ehkäisy estää abortteja

Lahden kaupunki toi esityksen maksuttomasta ehkäisystä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän budjettikokoukseen joulukuussa – muiden kuntien mielestä yllättäen. Budjetissa ei ollut varattu asiaan yhtään rahaa.

Lahtelaisten mielestä asia olisi maksanut pian itsensä takaisin, kun raskauden keskeytyksiä olisi tehty vähemmän. Säästettävää summaa on kuitenkin etukäteen vaikea tietää. Siksi talousarviossa olisi pitänyt siihen varautua.

– Sinänsä 250 000 euroa on meidän budjetissamme pieni summa, mutta se tarkoittaisi viiden henkilötyövuoden vähentämistä. Meillä on juuri päättyneet yt-neuvottelut. Se olisi ollut ihan mahdoton tehtävä, sanoo toimialajohtaja Mika Forsberg Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä.

Hänen mukaansa maksuttoman ehkäisyn edut ovat kuitenkin kiistattomat.

Lahden ehkäisyneuvolan terveydenhoitaja Päivi Takala muistuttaa, että jo nyt ehkäisyn saaminen on Suomessa helppoa. Nuoret saavat ajan neuvolaan alle viikossa ja ensimmäisen kolmen kuukauden pillerit saa ilmaiseksi.

Hyvinvointiyhtymän laskelmissa ehkäisypillerit maksavat vuodessa 60 euroa. Vähävaraiset saavat ehkäisyn maksutta.

Nuoret ovat silti tyytymättömiä. Heidän mielestään kyse on tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta. Muuallakin nuorten ehkäisy maksetaan. Lisäksi he ovat pettyneitä päijäthämäläisiin päättäjiin, jotka näyttivät ensin vihreää valoa ja sitten kaatoivat esityksen omista syistään.

"Lapsi meni pesuveden mukana"

Asia päätettiin vuoden viimeisessä yhtymäkokouksessa, jossa käsiteltiin vuoden 2020 budjetista. Yleensä tässä vaiheessa budjettiin ei tuoda uusia esityksiä – ei ainakaan, jos siihen ei ole osoitettu rahaa. Lahti esitti maksutonta ehkäisyä kaikkiin hyvinvointiyhtymän kuntiin.

Esitys olisi tarvinnut taakseen kolmen muun kunnan tuen. Tukea ei tullut. Soittokierros yhtymäkokousedustajille paljastaa, että sinällään päättäjillä ei ollut mitään nuorten maksutonta ehkäisyä vastaan – kyse oli jostakin muusta.

Padasjoen kunnanhallituksen puheenjohtaja, maakuntaneuvos Antti Räsäsen (kok.) mielestä kyseessä oli protesti lahtelaisia kohtaan.

– Lahti maksattaa huonoa talouttaan muilla kunnilla.

Orimattilan edustaja Pertti Laaksonen (kd.)on samoilla linjoilla.

– Protestihenkeä oli ilmassa. Yhtymässä on menty Lahden ehdoilla ja muilta kunnilta karsitaan.

Asikkalan Immo Virtasen (Kotikunta-ryhmä) mielestä esitys oli yksinkertaisesti huonosti valmisteltu.

– Jos kokoukseen tuodaan näin keskeneräinen asia, ei muilla ole mitään mahdollisuuksia perehtyä näin nopeasti asiaan.

Myös Iitin Terhi Kare (kok.) kertoo, että esitys tuli täysin puun takaa.

Sen sijaan toinen Iitin edustaja, Eemeli Lehtinen (sd.) äänesti esityksen puolesta. Hän olikin ainoa asian kannattaja lahtelaisten edustajien lisäksi. Lehtistä harmittaa, että nuorille tärkeä asia joutui sijaiskärsijäksi päätöksenteossa. Kokouksessa oli jopa farssimaisia piirteitä, kun muutkin lahtelaisten esitykset äänestettiin kumoon.

– Edes puheenjohtajaa ei saatu valittua. Tässä taisi mennä lapsi pesuveden mukana.

Juuri tällainen päätöksenteko sapettaa lahtelaisnuoria.

– Kun on kerran päätetty, että tällainen asia halutaan eteenpäin, pitäisi keskustella kuntien kanssa. Kuntalaisen ja nuoren pitäisi pystyä ymmärtämään, miten päätöksenteko toimii. Päättäjillä on valtaa ja vastuu myös hoitaa asioita eteenpäin ja olla yhteistyöhalukkaita, lataa Siiri Kankainen.

Ehkäisyneuvonta on maksutonta. E-pillereiden käytön voi aloittaa ilman gynekologista tutkimusta. Kuva: Marjo Pirilä / Yle

Nuorisovaltuusto ei jätä asiaa tähän

Kankainen, Bondarew ja Svärd uskovat, että rahaa olisi löytynyt, jos asiaan olisi paneuduttu kunnolla.

– Eihän päätöksenteko voi toimia niin, että puoliksi tehdään ja sitten kysytään, että missä raha, sanoo Sini Bondarew.

– Pohjatyö pitäisi tehdä paremmin, ettei tule tällaisia floppeja, että yhtäkkiä tajutaan, että ei ole rahaa, sanoo Lassi Svärd.

Nuorisovaltuusto aikoo olla muihin kuntiin yhteydessä ja viedä asiaa eteenpäin.

– Tässä on vaikuttamisen paikka ja nyt on oikea hetki vaikuttaa, sanoo Kankainen.