1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tipaton tammikuu

Tipaton tammikuu on nykyään käsite myös viinimaa Ranskassa

Arkea maailmalla: Yhä useampi ranskalainen pohtii kriittisesti suhdettaan alkoholiin, kirjoittaa Ylen toimittaja Annastiina Heikkilä.

tipaton tammikuu
Kirjeenvaihtaja Annastiina Heikkilä
Antti Haanpää / Yle

Keskustelin ranskalaisen tuttavani kanssa, joka kertoi pidättäytyvänsä alkoholista tammikuun ajan. Hän halusi kokeilla, auttaisiko viininjuonnin vähentäminen kenties nukkumaan paremmin.

Suomessa moisessa ei olisi mitään ihmeellistä, mutta viinimaa-Ranskassa miehen aie tuntui hyvin rohkealta.

Alkaneena vuonna monet ranskalaiset lehdet ovat jakaneet vinkkejä onnistuneen alkoholittoman kuukauden, un mois sans alcool, pitämiseen. En muista nähneeni moisia juttuja koskaan aiemmin, en taatusti ainakaan tässä mittakaavassa. Alkoholin ja erityisesti viininjuonnin haitoista puhuminen on ollut Ranskassa suoranainen tabu.

Jokin tuntuu kuitenkin perinteisessä viinimaassa muuttuneen, kenties globaaliksi trendiksi nousseen terveystietoisuuden johdosta. Ranskalaiset terveysjärjestöt ovat aloittaneet jopa englanninkielistä Dry January -nimeä kantavan kampanjan, joka kehottaa kansalaisia luopumaan alkoholista yhden kuukauden ajaksi. Kampanjan nettisivuilla listataan tipattoman tammikuun hyötyjä: paino putoaa, energiataso nousee, iho kirkastuu ja rahaakin säästyy.

Dry January -kampanja on kuitenkin odotetusti herättänyt myös kiivasta vastustusta, sillä viini on ranskalaisille pyhä asia. Moni ei edes pidä sitä ”alkoholina” vaan pöytään patongin tapaan kuuluvana peruselintarvikkeena sekä kulttuurituotteena.

Vastustuksen taustalla on myös taloudellisia intressejä, sillä viinintuotanto on Ranskassa miljardibisnes. Viinintuottajat kauhistuivat odotetusti tipattoman tammikuun vaikutuksia elinkeinoonsa ja vaativat Ranskan hallitusta luopumaan koko hankkeesta.

Näin myös kävi. Itse presidentti Emmanuel Macron kertoi loppuvuonna Ranskan hallituksen vetäytyvän Dry January -kampanjasta. Hanketta vetäytyminen ei kaatanut, mutta terveysjärjestöt joutuivat järjestämään sen omin voimin ja huomattavasti vähäisemmän rahoituksen turvin.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron istuu illallispöydässä ja kaataa itselleen viiniä.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoo juovansa viiniä "aina lounaalla ja illallisella". Kuvassa hän kaataa itselleen viiniä Ranskan juutalaisinstituutioiden neuvoston vuotuisilla illallisilla maaliskuussa 2018. Ludovic Marin / EPA

Viinilobbarit muistuttavat mielellään, että perinteinen ranskalainen juomatyyli ei ole humalahakuinen ja että viiniä juodaan lähes aina ruuan kanssa. Presidentti Macron on ollut viinintuottajien kiivas puolustaja ja vakuuttanut itse juovansa punaviiniä ”aina lounaalla ja illallisella”.

Valitettava fakta kuitenkin on, että perinteinen ranskalainen viinikulttuuri ei estä alkoholin terveyshaittoja. Viiniä ei kenties litkitä enää 1950-luvun tapaan kouluissa ja parlamentissa, mutta ranskalaisten kuolleisuus alkoholiin liittyviin syöpä- ja maksasairauksiin on silti korkea. Juominen myös kasautuu, sillä terveysviranomaisten mukaan 20 prosenttia ranskalaisista juo 80 prosenttia maassa myytävästä alkoholista.

Onkin kiinnostavaa nähdä, tuleeko alkoholittomasta kuukaudesta pysyvämpi ranskalainen ilmiö – tai voisiko Ranskan presidentti joskus jopa toimia sen tukijana. Macronista tuli näet lopulta haluamattaan tipaton tammikuu -kampanjan keulakuva: Dry January -kampanjan nettisivuja korostaa sarja valokuvia, joissa Ranskan presidentti kumoaa viinilasillisia erilaisissa tilaisuuksissa.

Valokuvien sävy ei ole kuitenkaan ihaileva vaan ironinen: ”Älä tee niin kuin Macron”, ne tuntuvat viestivän.

Lue seuraavaksi