Venäläisturistit palaavat hiljalleen Lappiin – tilauslennot ja -junat ovat vaihtuneet busseihin

Huippuvuosien kävijämääristä ollaan vielä kaukana.

Suomeen matkustaminen
Turistit ruokkivat poroja
Porot kiinnostavat turisteja. Arkistokuva.Jari Vesa / Yle

Venäläismatkailijoiden määrä on hienoisessa kasvussa. Silti nykyisin ollaan kaukana viiden vuoden takaisista huippuajoista, jolloin venäläiset olivat monilla paikkakunnilla suurin kansainvälinen yöpyjäryhmä.

Erona huippuvuosiin on myös se, että itänaapurista tulevat turistit suosivat nykyään edullisia matkustustapoja.

– Ennen matkailijat tulivat tänne esimerkiksi Moskovasta tilauslennoilla ja Pietarista tilausjunilla. Nykyään se on bussimatkailua, kertoo toimitusjohtaja Irina Louste kemiläisestä Taxari Travel Agencysta.

Parhaillaan esimerkiksi Meri-Lapissa on turisteja, jotka ovat saapuneet Pietarista ja Ukrainasta linja-autoilla.

Nyt halutaan huokeita matkapaketteja

Myös Rovaniemen seudulla venäläisturistien määrä on hienoisesti kasvanut viime vuosina.

– Pientä kasvua on edellisten vuosien tapaan, mutta kuitenkaan ei valitettavasti kovin suurta kasvutrendiä ole nähtävissä. Aika kaukana ollaan vielä niistä aikaisemmista vuosista, jolloin venäläisten matkailu oli meillä kovempaa kuin aasialaisten matkailu, sanoo toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen Visit Rovaniemestä.

Itänaapurista saapuvat turistit haluavat nähdä mahdollisimman paljon, joten pysähdykset suomalaispaikkakunnilla ovat pikaisia.

– Venäläiset matkanjärjestäjät tekevät halpoja paketteja, se haastaa meitä paikallisia toimijoita, koska asiakkaat varaavat suuren osan aktiviteeteistaan täällä paikan päällä, sanoo Louste.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).