Uuden energian hankkeista voi syntyä tärkeitä vientituotteita – Pohjois-Pohjanmaalla viritellään isoja tuotantolaitoksia

Valtio jakaa lähiviikkoina yli 26 miljoonaa euroa joko yhdelle tai useammalle uuden energian hankkeelle.

energia
Merituulipuisto Tahkoluodon edustalla Porissa.
Tahkoluodon merituulipuisto Porissa on yksi valtion uuden energian investointitukea viime vuosina saaneista hankkeista. Arkistokuva.Jari Pelkonen / Yle

Isot uuden energian hankkeet ovat tärkeitä tiennäyttäjiä koko alalle. Näin arvioi Energiateollisuus-järjestön toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

– Näissä hankkeissa tehdään ensimmäistä kertaa jotain uutta, ja Suomi voi saada merkittäviä vientituotteita uudesta teknologiasta.

Pohjois-Pohjanmaalla on vireillä useita energiahankkeita, joissa pyritään hyödyntämään uudenlaisia energian tuotantotapoja. Valtion investointitukea on haettu Pyhäsalmen kaivoksen pumppuvoimalalle, Haapaveden bioetanolitehtaalle ja nestemäisen biokaasun valmistukseen Oulussa.

Nähtäväksi jää, saavatko pohjoisen hankkeet valtion tukea selviää lähiviikkoina. Valtio on jo myöntänyt noin 13 ja puolen miljoonan euron tuen kolmelle Etelä-Suomeen sijoittuvalle hankkeelle, mutta jaettavaa rahaa on jäljellä vielä lähes 26 miljoonaa euroa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)