Syyttäjä: United Brotherhoodin jäsenet pyörittivät rahakasta huumekauppaa vankiloissa – laajasta pillerivyyhdistä vaaditaan kovia tuomioita

20 ihmistä on syytettynä muun muassa törkeistä huumausainerikoksista, jotka tapahtuivat Turun ja Riihimäen vankiloissa.

järjestäytynyt rikollisuus
Turun oikeustalo 7. tammikuuta 2020. Varsinais-Suomen käräjäoikeus alkaa käsitellä United Brotherhood -liivijengiin kytkeytyvää huumevyyhtiä.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Vankiloissa tapahtuneen laajan huumekauppavyyhdin käsittely on alkanut tiistaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa Turussa. Jutussa syytetään törkeistä huumausainerikoksista yhteensä 20 ihmistä.

Syyttäjä vaatii heistä kaikille joko ehdotonta tai ehdollista vankeusrangaistusta, lähinnä törkeistä huumausainerikoksista. Pisimmät syyttäjän vaatimat vankeusrangaistukset ovat 4 vuotta ja 2 kuukautta.

Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosina 2018–2019. Syytteen mukaan rikollisjärjestö United Brotherhood -järjestön jäsenet pyörittivät rinkiä, jossa myytiin vankilan ulkopuolella hankittuja huumausaineita Turun ja Riihimäen vankiloissa. Kaikki syytetyistä eivät ole rikollisjärjestön jäseniä.

Oikeutta käydään poikkeuksellisesti osin vankilassa, koska syytetyistä osa on ennestään tuomittu vankeuteen. Heitä kuullaan vankilan auditoriossa ja yleisö saa seurata oikeudenkäyntiä videopuhelun välityksellä Turun oikeustalolta.

Syyte: Huumeita löytyi vankilan juoksumaton alta ja Kinder-munasta

Syyttäjän mukaan kuusi syytetyistä teki rikokset United Brotherhoodin jäseninä tai osana sen toimintaa. Tämän vuoksi heille haetaan ankarampaa tuomiota. Kuusikko kiistää lähes kaikki syytteet.

Erikoissyyttäjä Petri Vaajan mukaan huumekauppa ja kiristys ovat rikollisjärjestön kaksi tärkeintä rahanlähdettä. Muita töitä jäsenillä ei yleensä ole.

– United Brotherhood on hankkinut tärkeimmän aseman vankiloissa tapahtuvasta huumekaupasta. Pelotevaikutuksella muutkin vangit saadaan toimintaan mukaan, hän sanoo.

Kovimpia tuomioita vaaditaan kahdelle tunnetulle United Brotherhood -miehelle, jotka olivat rikosten tapahtuma-aikaan vapaalla. Toinen syytetyistä on United Brotherhoodin Turun osaston johtaja ja toinen täysjäsen.

Syyttäjän mukaan he hankkivat huumeet välitettäväksi Turun ja Riihimäen vankiloihin. Kummassakin vankilassa oli huumekaupalle oma organisoijansa rikollisjärjestön puolesta.

Puolustuksen edustajien mukaan poliisi ja syyttäjä eivät ole pystyneet näyttämään todeksi syytteessä kuvatun kaltaista huumekauppaa. Vankilaan salakuljetetut huumeet ovat puolustuksen mukaan olleet tarkoitettu henkilökohtaista käyttöä varten, ei myyntiin.

Pelotevaikutuksella muutkin vangit saadaan toimintaan mukaan.

Petri Vaaja

Suuri osa syytteistä koskee Subutex-tablettien hallussapitoa ja välittämistä. Lisäksi syytettyjen epäillään käyneen kauppaa muun muassa Suboxone- ja Diapam-tableteista.

Syytteen mukaan kyse oli rahakkaasta huumebisneksestä. Yhden Subutex-tabletin hinta on vankilassa 150 euroa. Pelkästään Subutex-tabletteja liikkui nyt käsiteltävässä kokonaisuudessa tuhansia kappaleita.

Toinen syy tehdä huumekauppaa juuri vankilassa on se, että arviolta jopa kolme neljästä United Brotherhoodin jäsenestä kärsii vankeustuomiota.

Huumeita salakuljetettiin vankilaan monin tavoin. Yksi huumelähetys löytyi Turun vankilan liikuntasalin juoksumaton alta. Lisäksi huumeita jätettiin ainakin hammaslääkärin ja sairaalan tiloihin, joista vankien oli tarkoitus niitä noutaa poistumisluvan saatuaan.

Myös perhetapaamisia yritettiin hyödyntää salakuljettamiseen. Yksi 98 tabletin lähetys takavarikoitiin perhetapaamisen jälkeen vangin kehon sisältä Kinder-suklaamunan kotelosta.

Tausta: Poliisi iski näyttävästi United Brotherhoodin verkostoon

Poliisilla oli vuosina 2018–2019 laaja operaatio, jonka kohteena United Brotherhood oli. Se huipentui viime syksynä iskuun, jossa otettiin kiinni kymmeniä United Brotherhoodin ja sen alaosaston Bad Unionin jäseniä.

Iskun seurauksena otettiin esimerkiksi Lounais-Suomessa kiinni kaikki ne, joiden poliisi tiesi olevan United Brotherhoodin jäseniä. Kaikkiaan Lounais-Suomessa otettiin kiinni yhdeksän ihmistä.

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa alkava käsittely on ensimmäinen iso oikeuteen edennyt kokonaisuus poliisin operaation jälkeen.

Huomenna keskiviikkona alkaa puolestaan toinen oikeusjuttu, jossa poliisi ja syyttäjä vaativat United Brotherhoodin ja Bad Unionin lakkauttamista kanteella. Sitä käsitellään Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Porvoossa.

Viikonvaihteessa United Brotherhood ilmoitti yllättäen, että se ja Bad Union lopettavat itse toimintansa. Sen jälkeen Poliisihallitus ilmoitti vaativansa lakkauttamista kaikesta huolimatta.

Poliisi on pitänyt United Brotherhoodia vahingollisimpana Suomen rikollisjärjestöistä, koska sen jäsenet ovat usein vahvasti aseistautuneita ja väkivaltaisia.

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa tänään alkaneen jutun käsittelyyn on varattu seitsemän päivää.

Lue myös: Näin toimii Suomen vaarallisimpana pidetty rikollisryhmä: "farmijoukkue" hoitaa likaiset työt, huipulla on maaseudun rauhassa asuva mies