Hyppää sisältöön

Kokkolan suurteollisuusalueella puitteet kunnossa akkutuotetehdasta varten: "Tehdas olisi aluetaloudellisesti merkittävä"

Valtio-omisteinen Suomen Malmijalostus kertoi perjantaina suunnittelevansa kahta litiumakkumateriaaleja valmistavaa tehdasta. Sijaintivaihtoehtoina ovat Kokkola, Vaasa, Kotka ja Hamina.

Kokkolan suurteollisuusalueella tuotetaan jo nyt litiumakuissa tarvitatvia materiaaleja. Kuva: Kjell Vikman / Yle

Kokkolan kaupungin kehitysjohtaja Jonne Sandbergin mukaan Suomen Malminjalostuksen suunnitteleman akkutuotetehtaan kiinnostus Kokkolaa kohtaan on osoitus suurteollisuusalueella tehdystä hyvästä työstä.

– Totta kai tämä on hieno uutinen. Tehdas toisi satoja työpaikkoja ja se olisi aluetaloudellisesti merkittävä, sanoo Sandberg.

Kehitysjohtaja on luonnollisesti ollut tietoinen siitä, että Kokkola on mukana Suomen Malminjalostus Oy:n suunnitelmissa, mutta hän ei voi avata enempää käytyjä keskusteluja.

Kokkolan suurteollisuusalue on Pohjois-Euroopan suurin epäorgaanisen kemianteollisuuden keskittymä, uusi tehdas hyötyisi jo olemassa olevasta infrastruktuurista ja muiden alan yritysten läsnäolosta sekä tietenkin vilkkaasta satamasta. Kokkola on ehdolla litiumioniakkujen keskeistä komponenttia valmistavan prekursoritehtaan sijaintipaikaksi.

Kokkolan haittapuoleksi Sandberg listaa rajallisen tilan suurteollisuusalueella, tosin sitä tarvitaan Kokkolassa vähemmän, koska alueella on jo paljon tehdasta tukevaa toimintaa.

Prekursiotehdas sopisi luonteeltaan hyvin suurteollisuusalueelle, jolta löytyy kemian teollisuuden tarpeisiin kaavoitettuja tontteja.

– Litiumioniakkujen pääraaka-aineet ovat metallisia sulfaatteja. Tässä prekursorivaiheessa tehtaalla käsiteltäisiin nikkeli-, koboltti- ja mangaanisulfaattia, kertoo Suomen Malmijalostuksen akkuarvoketjun johtaja Vesa Koivisto.

Kaivosyhtiö Keliberin lopputuotetta litiumhydroksidia käytetään puolestaan Vaasaan tai Kotkaan kaavaillussa katodiaktiivimateriaalitehtaassa.

Kokkolalla olisi ollut mahdollisuus kilpailla myös toisesta suunnitellusta tehtaasta, pidemmän jalostusasteen katodiaktiivimateriaalitehtaasta, mutta sille paremmin soveltuvan Kruunupyynharjun tontin kaavoitus valtatie kahdeksan varrella ei ole vielä riittävän pitkällä.

Lue lisää: