Indonesian tulvissa jo ainakin 60 kuollutta – vedenpinta noussut paikoin yli viiteen metriin Jakartassa

Joidenkin arvioiden mukaan ainoastaan kymmenen prosenttia miljoonakaupungin vesipumpuista oli lauantaina toiminnassa.

tulvat
Jakartan asukas liikkui veden valtaamassa kaupungissa styroksilaatikon avulla.
Jakartan asukas liikkui veden valtaamassa kaupungissa toissapäivänä styroksilaatikon avulla.MAST IRHAM/ EPA

Pelastustyöt jatkuvat Indonesian pääkaupungissa Jakartassa, missä rankkasateiden aiheuttamat tulvat ja maanvyörymät ovat vaatineet jo ainakin 60 ihmisen hengen. Uhrien määrän uskotaan kasvavan pelastustöiden edetessä.

Laajat alueet suurkaupungista ovat yhä veden vallassa ja paikoin vedenpinta on noussut yli 5,5 metrin korkeuteen. Lähes 400 000 ihmistä on hakeutunut väliaikaissuojiin, kertovat paikalliset viranomaiset.

Kaupungin pohjoisosissa on yhä alueita, joiden asukkaat ovat olleet oman onnensa nojassa jo kahden päivän ajan. Eniten tulvista ovat kärsineet kaupungin slummialueet, joissa sairaudet leviävät, kun jätevesi ja tulvavedet ovat sekoittuneet toisiinsa.

Lapsi kumirenkaan päällä tulvavedessä, perhe vierellä
Perhe joutui jättämään kotinsa tulvan vuoksi Jakartassa.Bay Ismoyo / AFP

The Guardian -lehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelemien viranomaisten mukaan tulvatilannetta pahentaa se, että suurin osa kaupungin vesipumpuista ei toimi. Joidenkin arvioiden mukaan ainoastaan kymmenen prosenttia miljoonakaupungin vesipumpuista oli lauantaina toiminnassa.

Sadekausi tuo Indonesiaan tulvia joka vuosi. Merenpinnan nousu ja äärisääolosuhteet ovat pahentaneet tilannetta viime vuosina.

Tämänhetkiset tulvat ovat Jakartan pahimmat sitten vuoden 2013, jolloin kymmeniä ihmisiä kuoli rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa. Jakartan metropolialueella asuu yhteensä noin 30 miljoonaa ihmistä.

Jakarta on altis tulville, koska 40 prosenttia kaupungin pinta-alasta on merenpinnan alapuolella. Jakarta onkin maailman nopeimmin uppoava kaupunki.

Lue myös Ylen juttu Indonesian pääkaupungin Jakartan uppoamisesta ja sen estämiseksi rakennetusta jättimuurista: Indonesia yrittää pysäyttää valtameren jättimuurilla, sillä Jakartan kaupunki vajoaa jo 25 senttiä vuodessa – ja se johtuu vesivarkaista