Kuntatyönantajat: Vastaavat palkankorotukset kävisivät hyvin kalliiksi – "Kuntatalous on tällä hetkellä historiansa huonoimmassa jamassa"

Tehy sekä Lähi- ja perushoitajaliitto Super haluavat 1,8 % korotuksen miesvaltaisten alojen palkankorotusten päälle.

Kuntatyönantajat
Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen ja Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen keskustelivat OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisen kanssa Kuuma työmarkkinakevät -tilaisuudessa joulukuussa.
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen (takana) kummastelee Minna Helteen kommenttia siitä, ettei muilla aloilla tulisi ylittää teknologiateollisuuden palkankorotuksia. Oikealla Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kuntia edustava työnantajakeskusjärjestö Kuntatyönantajat sanoo, ettei teknologiateollisuuden uudesta työehtosopimuksesta voi suoraan ottaa mallia kunta-alalle.

Lauantaina solmittua sopimusta pidetään päänavauksena, joka antaa suuntaa myös muille neuvotteluille. Siinä alan palkkoja korotetaan 3,3 prosenttia kahden vuoden aikana.

Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen korostaa, ettei teknologiateollisuuden ratkaisua voi suoraan rinnastaa kunta-alalle.

– Kuntatalous on tällä hetkellä historiansa huonoimmassa jamassa. Teknologiateollisuuden kaltaiset palkankorotukset merkitsisivät noin 660 miljoonan euron kasvua palkkakustannuksiin, mikä olisi hyvin kallis ratkaisu, Jalonen sanoo.

Tehyssä kummastellaan Helteen kommenttia

Kunta-alan neuvottelut alkavat varsinaisesti 14. tammikuuta, ja kaikki sopimukset päättyvät maaliskuun lopussa. Sopimusten piirissä on 420 000 ihmistä.

Useat kunta-alan työntekijäliitot tavoittelevat neuvotteluissa vientialojen määrittämää yleistä linjaa korkeampia palkankorotuksia. Esimerkiksi Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super sekä sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy haluavat 1,8 prosenttiyksikön korotuksen miesvaltaisten alojen palkankorotusten päälle.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kummastelee Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtajan Minna Helteen kommenttia siitä, etteivät muut alat saisi ylittää lauantaina tehtyä ratkaisua.

– Vaikka (Teollisuusliiton puheenjohtaja) Riku (Aalto) tai Minna tekisi minkä sopimuksen, meidän tavoite on korjata palkkaepätasa-arvo pitkässä juoksussa. Sen takia emme suostu puhumaan mistään vientialojen mallista, koska sellaisesta ei ole missään vaiheessa sovittu työmarkkinaosapuolten kesken, Rytkönen sanoo.

Kiky-tunneista luvassa kova vääntö

Teknologiateollisuuden sopimuksessa luovuttiin kiky-tunneista, ja samaa tahtovat Super ja Tehy.

– Riku Aalto sanoi sanatarkkaan ”Talkootyöt on ohi". Minähän heti riemastuin ja kirjoitin Twitteriin, että tämä osoittaa talkoiden olevan nyt ohi myös meidän talkooväen osalta, Rytkönen sanoo.

Kuntatyönantajien Jalonen korostaa, että kiky-tuntienkin osalta kunta-alan ja teknologiateollisuuden tilanteet ovat erilaiset.

– Kilpailukykysopimus ja kiky-tunnit ovat kunta-alalla toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa sisällä. Kuntatyönantajat lähtee siitä, että ne on tarkoitettu pysyviksi ratkaisuiksi. Teknologia-alan sopimus oli erityistapaus tässä suhteessa, koska siinä ne olivat määräaikaisia, hän sanoo.

Sekä Jalonen että Rytkönen odottavat kunta-alan neuvotteluista vaikeita.

– Kyllä olen siihen varustautunut, että keväällä meillä riittää töitä aamusta iltaan päivittäin. Uskon, että lumet tulee ja lumet ehtii lähteä, Rytkönen sanoo.