Viileämpi sää tuo hieman helpotusta ennätyshelteistä kärsineen Australian maastopaloihin

Kuolonuhrien määrä nousi 24:ään tuhoisan lauantain myötä.

Australia
Maastopalot roihusivat lauantaina Batemans Bayssa Uudessa Etelä-Walesissa.
Maastopalot roihusivat lauantaina Batemans Bayssa Uudessa Etelä-Walesissa.Peter Parks / AFP

Australiassa maastopalojen vaara lieveni hieman sunnuntaina, kun sää viileni lauantain ennätyshelteiden jälkeen. Rannikolla on myös odotettavissa kevyttä sadetta seuraavien päivien aikana.

Viranomaisten mukaan useat maastopalot roihuavat silti hätätilan tasolla ja riskit ovat yhä suuret. Muutos säässä ei ole myöskään riittävän suuri sammuttamaan paloja tai edes helpottamaan saamaan niitä hallintaan, pelastusviranomaiset kertovat.

Lauantai oli ennakoidusti Australian maastopalojen pahin päivä. Esimerkiksi Sydneyn länsipuolen lähiössä Penrithissä mitattiin eilen 48,9 asteen lämpötila, mikä oli Sydneyn paikkakohtainen lämpöennätys.

Maastopalojen kuolonuhrien määrä nousi yhdellä lauantaina. Syyskuun lopun jälkeen paloissa on kuollut nyt yhteensä 24 ihmistä.

Lauantain tuhoisassa päivässä loukkaantui myös neljä palomiestä.

Viranomaisten mukaan yli 100 000 ihmisen evakuointimääräys kolmessa eri osavaltiossa pelasti todennäköisesti useita ihmishenkiä. Uuden Etelä-Walesin ja Victorian osavaltioissa paloi päivän aikana satoja koteja.

Paloissa on tuhoutunut tai vaurioitunut yhteensä jo yli 2 000 kotia, ja noin kaksi kertaa Belgian kokoinen alue on palanut.

Paikallista aikaa sunnuntaiaamuna Uudessa Etelä-Walesissa paloi yhä lähes 150 maastopaloa, joista yli 60 ei ole vielä hallinnassa.

Lauantaina maan pääministeri Scott Morrison kutsui 3 000 reserviläistä auttamaan vapaaehtoisia pelastajia taistelussa maastopaloja vastaan. Kyseessä on ensimmäinen kerta Australian historiassa, kun armeija on kutsuttu apuun palojen sammuttamiseen.

Lue myös:

Pääministerin Twitter-video suututtaa Australiassa, missä pätsimäinen kuumuus lietsoo maastopaloja

Pop-laulaja Pink lahjoittaa 500 000 dollaria taisteluun Australian maastopaloja vastaan

"Täällä on epäuskoa, että voiko näin tapahtua" – Australian maastopaloalueen tuntumassa asuvan suomalaisen mukaan tuulet puhaltavat kovaa, päivästä ennakoitu tuhoisaa

Korjaus: Sydneyn länsipuolen lähiössä Penrithissä ei rikottu eilen Australian lämpöennätystä, kuten jutussa aiemmin virheellisesti mainittiin. 48,9 asteen lämpötila oli Sydneyn paikkakohtainen lämpöennätys. Australian mittaushistorian kaikkien aikojen lämpöennätys on 50,7 astetta. Se mitattiin Etelä-Australiassa Oodnadattan lentokentällä tammikuun 2. päivä vuonna 1960.

Lähteet: Reuters, AP