Rikollisjengi United Brotherhood kertoo lopettavansa toimintansa

Järjestö kertoi päätöksestään tiedotteella Helsingin Sanomille ja MTV:n uutisille.

United Brotherhood
United Brotherhood -jengiliivi
Poliisi on iskenyt viime aikoina kiinni Suomen vaarallisimpana pidettyyn rikollisjärjestöön, United Brotherhoodiin.Poliisi

Rikollisjengi United Brotherhood (UB) ja sen alajärjestö Bad Union ilmoittavat lopettavansa toimintansa, kertovat Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) ja MTV:n uutiset (siirryt toiseen palveluun).

Järjestö kertoi "yhteisestä ja yksimielisestä" päätöksestään tiedotteella HS:lle ja MTV:lle. UB:n johtoon kuuluva perustajajäsen Ville Jaatinen vahvisti molemmille medioille tiedon.

Lakkauttaminen tarkoittaa sitä, että yhdistykset luopuvat toimitiloistaan ja jengitunnuksistaan. Toimintaa on ollut HS:n mukaan ainakin Helsingissä, Lahdessa, Jyväskylässä, Turussa ja Tampereella.

Syyttäjä ja Poliisihallitus kertoivat syyskuussa nostaneensa Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa yhteisen kanteen UB:n lakkauttamiseksi. Poliisihallitus vaatii kanteessa myös järjestön määräämistä välittömään toiminta­kieltoon. Perusteena on muun muassa rikollisryhmän sotilaallinen järjestäytyminen ja jykevä aseistautuminen.

Vaatimusta käsitellään keskiviikkona Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Porvoossa. Vastaavanlaista kannetta ei ole aiemmin Suomessa nostettu.

Vielä ei tiedetä, miten järjestön ilmoitus vaikuttaa oikeudenkäyntiin.

Lue lisää: Rikosoikeuden professori kanteesta United Brotherhoodin lakkauttamiseksi: "Hyvä, että asiaan saadaan tuomioistuimen ratkaisu"

Rikollisjengi United Brotherhoodin nahkaliivi.
Rikollisjengi United Brotherhoodin nahkaliivi.Lehtikuva / Handout

Poliisilla oli vuosina 2018–2019 laaja operaatio, jonka kohteena UB oli. Viime syksynä poliisi teki useita kiinniottoja ja kotietsintöjä eri puolilla Suomea. Esitutkinnoissa UB:n jäseniä epäillään törkeistä huumausainerikoksista, väkivaltarikoksista ja talousrikoksista.

Krp:n mukaan UB:n ja Bad Unionin jäsenet ovat vuosikymmenen aikana olleet epäiltyinä yli 1 300 rikosilmoituksessa, joista suuri osa liittyy epäiltyihin huumausaine-, väkivalta- ja ampuma-aserikoksiin, HS kertoo.

United Brotherhood perustettiin vuonna 2010, kun järjestäytyneiksi rikollisryhmiksi katsotut Rogues Gallery, Natural Born Killers ja M.O.R.E eli Me Olemme Rikollisten Eliittiä yhdistyivät.

Lue myös:

Maalittaminen ja pahoinpitelyt vaanivat vanginvartijaa – Syyttäjä hakee vankiloissakin toimivan, aseistautuneen UB-jengin lopettamista

Viranomaisten United Brotherhoodin johtajana pitämä mies vaatii lakkauttamiskanteen hylkäämistä

Näin toimii Suomen vaarallisimpana pidetty rikollisryhmä: "farmijoukkue" hoitaa likaiset työt, huipulla on maaseudun rauhassa asuva mies

Poliisin viimeviikkoiset operaatiot olivat harvinaisen iso isku United Brotherhoodia vastaan – katso video poliisin tiedotustilaisuudesta