Presidentti Trump vannoo Yhdysvaltojen vastaavan Iranin mahdolliseen kostoon ja uhkailee Irakia talouspakotteilla

Kymmeniä iranilaistaustaisia ihmisiä on pysäytetty pitkiin kuulusteluihin Yhdysvaltojen ja Kanadan rajalla, kertoo kansalaisjärjestö.

Yhdysvallat
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Washingtonissa 6. joulukuuta.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Washingtonissa 6. joulukuuta.Rex Features / AOP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi maanantain vastaisena yönä Floridan-lomalta palatessaan, että iranilaisiin kulttuurikohteisiin iskeminen olisi hyväksyttävää.

Sunnuntain vastaisena yönä Trump tviittasi Yhdysvaltojen olevan valmis iskemään 52:een iranilaiseen kohteeseen, mikäli Iran hyökkää Yhdysvaltojen kansalaisia tai Yhdysvalloille kuuluvaa omaisuutta vastaan.

Trumpin ajatus iranilaisille kulttuurisesti tärkeisiin kohteisiin iskemisestä herätti tuoreeltaan arvostelua. Useat kansainvälisen oikeuden asiantuntijat arvioivat, että kulttuurisesti tärkeisiin kohteisiin iskeminen on sotarikos.

– Heillä on lupa tappaa meidän ihmisiämme. Heillä on lupa kiduttaa ja vammauttaa meidän ihmisiämme. Heillä on lupa käyttää tienvarsipommeja ja räjäyttää meidän ihmisiämme. Ja meillä ei ole lupaa koskea heidän kulttuurikohteisiin? Se ei toimi niin, Trump sanoi toimittajille.

Trump varoitti aiemmin sunnuntai-iltana toistamiseen Twitterissä Yhdysvaltojen valmiudesta iskeä Iraniin.

Yhdysvallat surmasi perjantaina Bagdadin lentokentällä Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentajan Qassem Suleimanin sekä irakilaisen Hashed -järjestön varajohtajan Abu Mahdi al-Muhandisin. Iran on vannonut kostavansa iskun.

Myös Irakin ja Yhdysvaltojen suhteet ovat kiristyneet iskun jälkeen. Trump lupaa valtavia talouspakotteita Irakille, jos maan hallitus karkottaa Yhdysvaltojen sotilaat pois Irakista. Sunnuntaina Irakin parlamentti esitti maan hallitukselle, että Yhdysvaltojen johtaman liittouman sotilaat poistettaisiin maasta.

Irakin parlamentin istunnossa pidettiin rukoushetki Yhdysvaltain ilmaiskussa kuolleiden Qassem Suleimanin ja Abu Mahdi al-Muhandisin puolesta.
Irakin parlamentin istunnossa pidettiin rukoushetki Yhdysvaltain ilmaiskussa kuolleiden Qassem Suleimanin ja Abu Mahdi al-Muhandisin puolesta.Irakin pääministerin kanslia / EPA

Trumpin mukaan Yhdysvalloilla on kallis ilmavoimien tukikohta Irakissa, eikä Yhdysvallat aio lähteä maasta ennen kuin Irak maksaa tukikohdan Yhdysvalloille takaisin.

– Jos mukana on yhtään vihamielisyyttä, jos he tekevät jotain, mikä on meistä sopimatonta, me aiomme asettaa pakotteita Irakia vastaan, erittäin isoja pakotteita, Trump sanoi.

Iranilaistaustaisia pysäytetään Yhdysvaltain rajalla

Noin 60 iranilaistaustaista ihmistä pysäytettiin pitkiä kuulusteluja varten Yhdysvaltain Kanadan-vastaisella rajalla Washingtonin osavaltiossa, kertoo kansalaisjärjestö CAIR (siirryt toiseen palveluun). CAIR on Yhdysvaltain suurin muslimien oikeuksien edistämiseen keskittyvä kansalaisjärjestö.

Järjestön mukaan useat kiinni otetuista ihmisistä ovat Yhdysvaltain kansalaisia, ja joukossa oli kokonaisia perheitä. Eräs pysäytetyistä kertoo joutuneensa perheineen yli 10 tuntia kestäneisiin kuulusteluihin. Hän kertoo olevansa Yhdysvaltain kansalainen.

– Ylivoimainen enemmistö rajalla kiinni otetuista ovat Amerikan kansalaisia. Me kysyimme kysymästä päästyämme sitä, miksi meidät otettiin kiinni ja miksi meiltä kyseltiin asioita, jotka eivät liittyneet mitenkään matkustussyihimme, Crystal-nimellä esiintyvä 24-vuotias nainen kertoo.

Viranomaisten on kerrotut myös käännyttäneen useita ihmisiä rajalta. Järjestön omien lähteiden mukaan Yhdysvaltain tulli- ja rajavalvontavirastoa (CBP) olisi määrätty pysäyttämään kaikki iranilaistaustaiset ihmiset, jotka vaikuttavat "epäilyttäviltä tai vastarintaa tekeviltä" kansalaisuudesta riippumatta.

CBP kiistää syytökset Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

– Sosiaalisessa mediassa liikkuvat viestit, joiden mukaan CBP olisi ottanut kiinni iranilais-amerikkalaisia ja estänyt heitä pääsemästä Yhdysvaltoihin heidän alkuperämaansa vuoksi, eivät pidä paikkaansa, virasto kirjoittaa.

Lue myös:

Bagdadissa taas raketti-iskuja lähellä USA:n lähetystöä – Nato järjestää hätäkokouksen Lähi-idän kriisistä

Irak haluaa ajaa Yhdysvaltain johtaman liittouman sotilaat maasta

Sadattuhannet surivat surmattua komentajaa Iranissa – maa kertoi hylkäävänsä kaikki rajoitukset uraanin rikastamiselle

Presidentti Donald Trump varoittaa Twitterissä: Yhdysvallat on valmiina iskemään takaisin, jos Iran toteuttaa uhkaamansa iskut

Lähteet: AP, AFP, STT