Erikoinen kirje-episodi: USA:n puolustusministeri kiistää maan valmistautuvan vetämään joukkoja Irakista

Tiedot Yhdysvaltain joukkojen vetäytymisestä perustuivat amerikkalaiskenraalin kirjeeseen, jota kuvailtiin myöhemmin virheeksi.

Irak
Amerikkalaissotilas vartioi Yhdysvaltain Irakin-lähetystöä Bagdadissa 3. tammikuuta.
Amerikkalaissotilas vartioi Yhdysvaltain Irakin-lähetystöä Bagdadissa 3. tammikuuta.Kyle Talbot / EPA

Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper kiistää uutistoimistojen tiedot, joiden mukaan Yhdysvaltojen armeija valmistautuisi vetämään joukkoja Irakista.

– Minkäänlaista päätöstä Irakista vetäytymiselle ei ole tehty, totesi Esper toimittajille

Uutistoimisto AFP ja Reuters kertoivat aiemmin nähneensä yhdysvaltalaiskenraalin William Seelyn lähettämän kirjeen, jossa joukkojen vetäytymisestä kerrotaan. Kirje oli osoitettu Irakin armeijan yhteisoperaatioista vastaavalle irakilaiskomentajalle. Kirjeen mukaan joukkoja sijoitettaisiin uudelleen lähipäivinä ja -viikkoina, koska ne valmistautuvat siirtymään pois maasta.

Puolustusministeri Esper kertoi, ettei hänellä ole tietoa kyseisestä kirjeestä ja ilmoitti selvittävänsä sen alkuperää.

Myöhemmin maavoimien esikuntapäällikkö Mark Milley kuvaili kirjettä "virheeksi". Hänen mukaansa kyseessä oli kehnosti kirjoitettu luonnos, jota ei ollut allekirjoitettu. Milleyn mukaan kirjettä ei olisi koskaan pitänyt lähettää.

Irakin parlamentin eilisessä esityksessä velvoitetaan hallitusta peruuttamaan kansainväliselle liittoumalle esitetty avunpyyntö avusta Isisin vastaiseen taisteluun. Parlamentin esityksessä pyydetään lisäksi hallitusta kieltämään ulkomaisilta joukoilta Irakin ilmatilan sekä maa- ja merialueiden käytön kaikissa olosuhteissa.

Irakin ja Yhdysvaltojen suhteet ovat kiristyneet sen jälkeen, kun Yhdysvallat surmasi perjantaina Bagdadin lentokentällä Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentajan Qassem Suleimanin sekä irakilaisen Hashed -järjestön varajohtajan Abu Mahdi al-Muhandisin. Irak katsoo, että Yhdysvallat loukkasi iskulla Irakin suvereniteettia. Lisäksi Irak katsoo, että Yhdysvallat rikkoi niitä ehtoja, joilla maan armeija on Irakissa.

Trump uhkaili Irakia talouspakotteilla

Eilen presidentti Donald Trump uhkasi Irakia talouspakotteilla, jos maan hallitus karkottaa Yhdysvaltojen sotilaat.

Trumpin mukaan Yhdysvalloilla on kallis ilmavoimien tukikohta Irakissa, eikä Yhdysvallat aio lähteä maasta ennen kuin Irak maksaa tukikohdan Yhdysvalloille takaisin.

– Jos mukana on yhtään vihamielisyyttä, jos he tekevät jotain, mikä on meistä sopimatonta, me aiomme asettaa pakotteita Irakia vastaan, erittäin isoja pakotteita, Trump sanoi.

Yhdysvalloilla on Irakissa noin 5 200 sotilasta.

Lue myös:

Nato keskeyttää koulutusoperaationsa Irakissa: "Olemme huolissamme Iranin tuesta alueella toimiville terroristijärjestöille"

Suomalaisasiantuntija: "Sodanuhka Iranin ja Yhdysvaltain välillä suurin vuosikymmeniin"

Surijat täyttivät Teheranin kadut – Tapetun iranilaiskenraalin tytär: Yhdysvaltoja ja Israelia odottaa synkkä päivä

Presidentti Trump vannoo Yhdysvaltojen vastaavan Iranin mahdolliseen kostoon ja uhkailee Irakia talouspakotteilla

Lähteet: Reuters, AFP, STT