Australian maastopaloista nouseva savu havaittu Argentiinassa ja Chilessä saakka

Australian maastopaloissa on tähän mennessä palanut lähes kuusi miljoonaa hehtaaria, eli suunnilleen Irlannin kokoinen alue.

maastopalot
Yleisnäkymä Santiagon kaupungista Chilessä tammikuun 6. päivä 2020.
Yleisnäkymä Santiagon kaupungista Chilessä tammikuun 6. päivä 2020. Alberto Pena/ EPA

Australian maastopaloista nouseva savupilvi on havaittu yli 12 000 kilometrin päässä Chilessä ja Argentiinassa, kerrotaan maiden ilmatieteen laitoksilta.

Savupilvi vaikutti maissa siihen, minkä värisenä aurinko näyttäytyi. Argentiinan ilmatieteen laitoksen julkaisemissa kuvissa aurinko oli hieman normaalia punaisempi.

Asiantuntijat arvioivat, että savupilvi saattaa näkyä jopa Brasiliassa Rio Grande del Surin osavaltiossa. Se sijaitsee Argentiinan itäpuolella Atlantin valtameren rannalla.

Savupilvi on noussut 6 000 metriä merenpinnan yläpuolelle.

Australiassa lauhtunut sää on tuonut uupuneille palomiehille odotetun hengähdystauon

Samaan aikaan Australiassa hieman leudommat olosuhteet ovat antaneet maastopalojen kimpussa uurastaville palomiehille odotetun hengähdystauon.

Itärannikolla on saatu alkuviikon aikana hartaasti odotettuja sateita. Hajanaisten sateiden odotetaan jatkuvan Uuden Etelä-Walesin osavaltion paloalueilla keskiviikkoon saakka, kertoo yleisradioyhtiö SBS (siirryt toiseen palveluun). Ainakin Uudessa Etelä-Walesissa palomiehet ovat keskittyneet rajaamaan paloja.

Osavaltiossa paloi tiistaina yhä 130 maastopaloa, joista 50 ei ollut hallinnassa. Paloja oli sammuttamassa yli 2 600 palomiestä. Victorian osavaltiossa paloja oli reilut kymmenen, kertoo muun muassa The Age -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Kuva Canberran alueelta 5. tammikuuta. Canberran ilmanlaatu oli sunnuntaina maailman huonoin.
Kuva Canberran alueelta 5. tammikuuta. Canberran ilmanlaatu oli sunnuntaina maailman huonoin.Lukas Koch / EPA

Victorian osavaltion palo- ja pelastusviranomaiset kertoivat, että sade on tervetullutta, mutta vettä pitäisi sataa huomattavasti enemmän, jotta sillä olisi mitään vaikutusta paloihin.

Lämpötilojen odotetaan nousevan jälleen perjantaina. Tilanteen ei kuitenkaan pitäisi kehittyä yhtä pahaksi kuin lauantain kauhujen päivänä, jolloin palot tuhosivat satoja koteja.

Uuden Etelä-Walesin palo- ja pelastusviranomaiset kertoivat tiistaina yleisradioyhtiö ABC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan, että osavaltiossa on tuhoutunut lähes 1 600 kotia kuluvan maastopalokauden aikana. Victorian osavaltion pääministeri Daniel Andrewsin mukaan ainakin 200 kotia on tuhoutunut. Määrien odotetaan nousevan, koska viranomaiset tutkivat vielä tuhoutuneita alueita.

Australian maastopaloissa on tähän mennessä palanut lähes kuusi miljoonaa hehtaaria, eli suunnilleen Irlannin kokoinen alue.

Lue myös:

Piha paloi ja voimajohdot tuhoutuivat, mutta talo säilyi – Yle kävi kylässä, joka vihastui Australian pääministerille: "Kaikessa ei ole kyse rahasta"

Julkkiksilta suuria avustuksia Australian palojen sammutustöihin – palomiehillle suitsutusta

Lähteet: AFP