Trumpin erottama ex-neuvonantaja Bolton valmis todistamaan virkarikosoikeudenkäynnissä

Demokraatit uskovat, että Boltonilla on ensi käden tietoa, joka tukisi syytteitä vallan väärinkäytöstä ja kongressin tutkimusten estämisestä.

John R. Bolton
John Bolton
Boltonin sukset menivät lopulta pahasti ristiin presidentti Trumpin kanssa. Kuva on otettu huhtikuun lopussa Valkoisen talon edustalla.Jim Lo Scalzo / EPA

Valkoisen talon entinen turvallisuusneuvonantaja John Bolton kertoo olevansa valmis todistamaan presidentti Donald Trumpia koskevassa virkarikosoikeudenkäynnissä.

– Olen tullut siihen johtopäätökseen, että jos senaatti kutsuu minut todistajaksi, olen valmis todistamaan, ilmoitti Bolton.

Bolton on aiemmin noudattanut asiassa Valkoisen talon ohjeistusta, joka kieltää tekemästä yhteistyötä demokraattijohtoisessa virkarikostutkinnassa.

Demokraatit uskovat, että Boltonilla on ensi käden tietoa, joka tukisi syytteitä vallan väärinkäytöstä ja kongressin tutkimusten estämisestä.

Jupakassa on kyse siitä, että Trumpin epäillään kiristäneen Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä Yhdysvaltain sotilasavulla saadakseen itselleen poliittista etua.

Boltonin on kerrottu raivostuneen, kun hän kuuli Trumpin nimittämän EU-suurlähettilään Gordon Sondlandin ja Valkoisen talon esikuntapäällikön Mick Mulvaneyn häärinnästä Ukrainalle suunnitellun sotilasavun pimityksessä.

– Minä en aio olla mukana missään huumediilissä, mitä Sondland ja Mulvaney kehittelevät, sanoi Bolton Valkoisen talon entisen Venäjä-asiantuntija Fiona Hillin mukaan.

Hill oli lokakuussa kongressiedustajien kuultavana asiassa.

Trump erotti Boltonin syyskuussa. Bolton ehti työskennelle pestissään vain 16 kuukauden ajan.

Oikeudenkäynnin on määrä alkaa tässä kuussa. Kongressin edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi ei kuitenkaan vielä ole toimittanut syytteitä senaattiin.

Vaikka Bolton onkin nyt ilmaissut olevansa valmis tulemaan oikeuden eteen todistamaan, tämän toteutuminen ei ole lainkaan varmaa. Republikaaneilla on enemmistö senaatissa, ja enemmistön odotetaan tukevan Trumpia oikeudenkäynnissä.

Todistajaksi kutsuminen vaatisi taakseen enemmistön senaattoreista. Se tarkoittaa, että usean republikaanin pitäisi yhtyä demokraattien vaatimuksiin. Ainakin republikaanisenaattori Mitt Romney on ilmoittanut tukevansa Boltonin kutsumista todistajaksi.

Lue myös:

Trumpin rikostutkinta paljastaa: Bolton raivostui Valkoisen talon Ukraina-hankkeesta