Vaihtelevat säät vaikuttavat Perämeren jään koostumukseen – lauhtuminen saa aikaan teräsjäätä heikompaa kohvajäätä

Jäätä on pohjoisella Perämerellä tällä hetkellä tavanomainen määrä.

Perämeri
Perämeri.
Marraskuun pakkasten ansiosta Perämerellä on jäätä, mutta joulukuun lauhojen jaksojen vuoksi merijäässä on todennäköisesti tavanomaista heikompia kohtia.Riikka Rautiainen/ Yle

Merijää voi jäädä paikoin normaalia heikommaksi Perämeren pohjukassa lauhan alkutalven vuoksi.

Jäätä on pohjoisella Perämerellä tällä hetkellä tavanomainen määrä, mutta vaihtelevat säät ovat voineet vaikuttaa jään koostumukseen.

Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio kertoo, että jatkuva sään lauhtuminen saa aikaan kohvajäätä, joka ei ole yhtä kestävää kuin teräsjää.

Marraskuun pakkasten ansiosta Perämerellä on jäätä, mutta joulukuun lauhojen jaksojen vuoksi merijäässä on todennäköisesti tavanomaista heikompia kohtia.

– Jos tulee kunnon pakkaset, kohvakin muuttuu vahvemmaksi, mutta kohvajään ja teräsjään kiderakenne on erilainen eivätkä kiteet enää muutu. Kohvan koloihin voi tulla teräsjäätä, mutta hiukan heikommaksi se aina jää, Vainio kuvailee.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).