Kymmeniä kuoli väentungoksessa iranilaiskomentajan hautajaisissa – Iran vannoo kostoa Yhdysvalloille

Suuret väkijoukot olivat liikkeellä kenraali Qassem Suleimanin hautajaisissa. Tungeksinta on vaatinut Iranin valtion television mukaan yli 50 kuolonuhria. Loukkaantuneita on yli 200.

Iran
Iran Qasem Suleiman hautajaiset

Iranin ja Yhdysvaltain suhteet kiristyvät entisestään.

Ranskalainen uutistoimisto AFP kertoi, että Iran pitää amerikkalaisjoukkoja terroristeina.

Sadattuhannet ihmiset kokoontuivat tiistaina Iranin Kermaniin suremaan Yhdysvaltain ilmaiskussa kuolleen iranilaisen kenraalin Qassem Suleimanin hautajaisiin.

Tasavaltalaiskaartin 62-vuotias sotilaskomentaja kuoli perjantaina Irakin pääkaupungissa Bagdadissa Yhdysvaltain lennokki-iskussa.

Hautajaisten väenpaljous johti tragediaan, kun tungeksinnassa kuoli yli 50 ihmistä. Loukkaantuneita on yli 200, iranilaiset tiedotusvälineet kertovat.

Qasem Suleimanin hautajaiset hänen kotikaupungiassa Kermanissa 7. tammikuuta 2020.
Kenraali Qassem Suleimanin hautajaisiin osallistuvat iranilaiset vannoivat kostoa Yhdysvalloille. Atta Kenare / AFP / Lehtikuva

Iranin parlamentti hyväksyi tiistaina lain, jonka mukaan kaikki Yhdysvaltain joukot, Yhdysvaltain puolustusministeriön ja siihen liittyvien organisaatioiden edustajat ja muut toimijat luokitellaan terroristeiksi. Lain mukaan " vastuussa ovat marttyyrikuoleman määränneet tahot".

Parlamentin päätöksen mukaan terroristeiksi luokitellaan myös amerikkalaisjoukkojen tukipalvelut tiedustelusta ja teknisestä tuesta logistiikkaan ja rahoitukseen.

Qasem Suleimanin hautajaiset hänen kotikaupungiassa Kermanissa 7. tammikuuta 2020.
Yhdysvaltain lennokki-iskussa kuolleen iranilaiskenraalin hautajaiset järjestettiin hänen kotikaupungissaan Kermanissa. Atta Kenare / AFP / Lehtikuva

Lisää rahoitusta Iranin ulkomaan operaatioille

Iranin parlamentti myönsi 200 miljoonaa dollaria Quds-joukoille. Ne ovat Iranin tasavaltalaiskaartin ulkomailla operoiva siipi. Kenraali Suleimani oli Quds-joukkojen johdossa.

Yhdysvaltoja koskevan lain varhaisempi versio hyväksyttiin huhtikuussa. Siinä julistettiin Yhdysvaltain olevan "terroristinen valtiotoimija" ja sen alueella toimivat joukot "terroristiryhmiä". Iranin ylin turvallisuusviranomainen, kansallisen turvallisuuden neuvosto teki linjauksen vastauksena Yhdysvaltain päätökseen julistaa tasavaltalaiskaarti terroristijärjestöksi.

Iranin korkein uskonnollinen johtaja vannoo kostoa

Iraniin on julistettu kolmen päivän suruaika.

lranin korkea-arvoisin uskonnollinen johtaja, ajatollah Ali Khamenei sanoo Iranin kostavan hyökkäyksen verisesti.

Iranin turvallisuusneuvoston edustaja Ali Shamkhani sanoo, että Iran on harkinnut 13:a kostovaihtoehtoa, kertoo puolivirallinen iranilainen uutistoimisto Fars uutistoimisto Reutersin mukaan.

Presidentti Donald Trump on uhannut Yhdysvaltain olevan valmis iskemään jopa 52 kohteeseen Iranissa, mikäli Iran ryhtyy kostotoimiin.

Iran on puolestaan ilmoittanut aiemmin, ettei se aio enää olla mukana ydinsopimuksesta. Yhdysvallat vetäytyi sopimuksesta vuonna 2018. Yhdysvallat on julistanut Iranille talouspakotteita.

Tänään tiistaina Iranin ulkoministeriö twiittasi, että apulaisulkoministeri Abbas Araghchin mukaan Iran on valmis uudelleen noudattamaan ydinsopimusta. Twiitissä ei kuitenkaan mainittu mitään siitä, millaisin ehdoin tämä voisi tapahtua.

Iranin ulkoministerille ei myönnetty Yhdysvaltain viisumia

Yhdysvaltain ja Iranin nokittelu jatkuu myös diplomatian tasolla.

Iranin ulkoministeri Javad Zarif sanoi, että Yhdysvallat eväsi häneltä viisumin. Ulkoministeri ei näin ollen voi osallistua myöhemmin viikolla järjestettävään YK:n istuntoon New Yorkissa.

– On ilmeistä, että Yhdysvalloissa pelätään, että joku tulee maahan ja paljastaa, kuinka asiat ovat todellisuudessa, Zarif sanoi.

Yhdysvaltain ulkoministeriö ei ole kommentoinut Iranin ulkoministerin viisumikysymystä.

Kriisi uhka kauppamerenkululle Lähi-Idässä

Yhdysvaltain merenkulkuviranomaiset ovat antaneet Lähi-Idän vesillä liikkuville aluksille varoituksen, jonka mukaan Iran saattaa kohdistaa toimia Yhdysvaltain "merenkulullisia intressejä vastaan".

Vuonna 2019 öljytankkereita vastaan tehtiin miinahyökkäyksiä. Iran on kiistänyt tehneensä iskuja. Se otti haltuunsa tankkereita Hormuzinsalmessa. Vesiväylän kautta kuljetetaan viidennes maailman raakaöljystä.

Juttu täydentyy.

Lue myös:

Analyysi: Lähi-idässä pelätään ja iloitaan iranilaiskenraalin kuoleman jälkeen – Iranin kostoisku voi seuraavaksi syöstä Irakin entistä syvempään sekasortoon

Suomalaisasiantuntija: "Sodanuhka Iranin ja Yhdysvaltain välillä suurin vuosikymmeniin"

Nato keskeyttää koulutusoperaationsa Irakissa: "Olemme huolissamme Iranin tuesta alueella toimiville terroristijärjestöille"

Erikoinen kirje-episodi: USA:n puolustusministeri kiistää maan valmistautuvan vetämään joukkoja Irakista

Lähteet: AFP, Reuters, AP