Sähkönsiirtohinnat keskivertoa korkeampia Kanta-Hämeessä

Kantahämäläiset maksavat sähkönsiirrosta vuositasolla 15–180 euroa enemmän siirtomaksuja kuin muualla maassa.

sähkönsiirto
sähkölinja
Jyrki Lyytikkä / Yle

Kanta-Hämeessä sähkönsiirrosta joutuu maksamaan enemmän kuin muualla Suomessa keskimäärin. Energiamarkkinaviraston tilastojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Kanta-Hämeessä sähkönsiirron kilowattitunti maksoi marraskuussa 2019 keskimäärin 1,1 senttiä enemmän kuin muualla maassa.

Sähköyhtiö Fortumin arvioiden (siirryt toiseen palveluun) mukaan suomalaiskodeissa kulutetaan sähköä vuodessa 1 400–20 000 kilowattituntia. Kantahämäläiset maksavat siten sähkönsiirrosta vuositasolla 15–180 euroa enemmän siirtomaksuja kuin muualla maassa.

Hintojen vaihtelu yhtiöiden välillä on kuitenkin suurta. Kanta-Hämeessä kalleimman yhtiön siirtohinta oli reilut 15 senttiä kilowattitunnilta, kun halvimmillaan sähköä sai siirrettyä vajaalla kuudella sentillä.

Sähkönsiirtohinnat vaihtelevat suuresti myös muualla Suomessa. Suomessa kallein siirtohinta oli marraskuussa 19,12 senttiä ja halvin 5,58 senttiä kilowattitunnilta.

Esimerkiksi asumismuoto vaikuttaa suuresti siirtohintoihin. Suomessa sähköenergian voi halutessaan kilpailuttaa, mutta siirtoa ei.