1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. keskussairaalat

Keskussairaalan uusi G-talo lähes testejä vaille valmis – potilaat pääsevät tuliteriin tiloihin kesällä

Uuden G-talon toimivuutta testataan jo. Havainnekuva. Kuva: Skanska Talonrakennus Oy

Kymenlaakson keskussairaalan uusi G-talo on kahden kuukauden kuluttua valmis . Sinne viimeistellään parhaillaan leikkaussaleja, synnytysosastoa, teho-osastoa ja päivystystä.

G-talo siirtyy pääurakoitsijalta eli Skanska Talonrakennus Oy:ltä Kymsotelle maaliskuun 6. päivä.

– Silloin me pääsemme muuttamaan sisään, projektipäällikkö Kai Heiskanen Kymsoten tytäryhtiöstä Carea Sairaalat Oy:stä sanoo.

Potilaille G-talo avautuu kuitenkin vasta ensi kesänä tai viimeistään syksyllä.

Kymmenen viikon testit

Urakoitsijat testaavat G-talon toimivuuden, ennen kuin se luovutetaan Kymsoten käyttöön.

Testit ovat osin jo alkaneet, ja niille on varattu aikaa noin kymmenen viikkoa. Sinä aikana varmistetaan, että esimerkiksi sairaalan varavirta toimii. Sähkön on virrattava laitteisiin myös poikkeustilanteissa, kuten sähkökatkojen aikana.

Vanha sairaalarakennus on aika ajoin kärsinyt sähkökatkoista. Pahimmillaan on käynyt niin, ettei varavoimalähteenä ollut dieselmoottori ole käynnistynyt (siirryt toiseen palveluun) (Medi Uutiset). Silloin hoitotoimet ovat pitkittyneet, ja sairaalassa on voitu huolehtia vain akuutit päivystystapaukset sekä meneillään olleet leikkaukset loppuun.

Uudesta G-talosta testataan sähköjen ja varavirran lisäksi esimerkiksi lämmöt, valot ja ilmanvaihto.

– Kaiken on oltava kunnossa, rakennuspäällikkö Timo Markkanen Skanskalta sanoo.

Perhehuoneita vauva-arjen alkuun

Kun G-talo on todettu toimivaksi ja luovutettu, Kymsote pääsee aloittamaan tilojen sisustamisen ja varustamisen.

Esimerkiksi synnytysosasto muuttuu aiempaa kodinomaisemmaksi. Perhehuoneita tulee tarjolle nykyistä enemmän, sillä niihin on toisinaan jonoa.

Idea on, että vanhemmat pääsevät valmistautumaan vauva-arkeen jo sairaalassa. Samalla sairaalahenkilökunnan rooli muuttuu kohti tehtäviä, joissa korostuu perheen tukeminen.

– Haluamme, että perheet voivat olla yhdessä omassa huoneessa ja opetella vauvan hoitoa jo sairaalassa, kuvaili johtajaylihoitaja Pia Rantamäki pari vuotta sitten, kun uusia tiloja alettiin rakentaa.

G-talon käyttöönotto ja henkilökunnan koulutus kestää kaikkiaan kolmesta kuukaudesta puoleen vuoteen. Siksi potilaita päästään hoitamaan uusissa tiloissa vasta ensi kesän tai syksyn aikana.

Yli kahden vuoden urakka

Kymenlaakson keskussairaalan G-talon rakentaminen alkoi joulukuussa 2017.

Työmaalla on ollut enimmillään 150–200 työntekijää. Pääurakoitsija on Skanska Talonrakennus, joka puolestaan on tilannut rakennusapua noin 20 aliurakoitsijalta.

Lisäksi työmaalla on työskennellyt parikymmentä sivu-urakoitsijaa sekä joukko erilaisia laitetoimittajia.

G-talon valmistumisen jälkeen edessä on keskussairaalan vanhan osan peruskorjaus. Laajennuksen ja peruskorjauksen yhteishinta on noin 155 miljoonaa eurolla.

Peruskorjauksen osalta esillä on ollut myös vaihtoehtoinen suunnitelma. Siinä laajan peruskorjauksen sijaan rakennettaisiin G-talon lisäksi toinen kokonaan uusi rakennus, ja nykyisen sairaalan ylimpiä kerroksia purettaisiin.

Toista vaihtoehtoa on ryhdytty pohtimaan, koska vanhan sairaalan tiloista voi olla vaikea saada halutunlaisia, moderneja tiloja. Päätökset tehdään projektipäällikkö Kai Heiskasen mukaan tämän kevään kuluessa.